Skinnende kulturhelg i Sørum - og enda mer skal det bli...

PUBLIKUMSSUKSESS: Mange så Skinner til frithet også i 2017. BEGGE FOTO: JØRGEN KIRSEBOM

PUBLIKUMSSUKSESS: Mange så Skinner til frithet også i 2017. BEGGE FOTO: JØRGEN KIRSEBOM Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

BLAKER/SØRUMSAND: Den første delen av Romeriksspillenes arrangementer denne sommeren er nå gjennomført, nå gjenstår den store Sommerfesten på Blaker Skanse. I helgen gjennomførte Romeriksspillene seks forestillinger av det historiske spelet Skinner til Frihet, Sommernattsopera og Barnas dag.

DEL

Fjorårets forestillinger ble nesten alle som en utsolgt.

Fjorårets oppsetning fikk kjempeomtaler både i avisene og på sosiale media.

Folk som så teateret var i følge rapportene kjempefornøyde.

Det ble både stående applaus, jubel og trampeklapp.

Hvordan kan man gjenta eller overgå en slik suksess?

Det er alltid noen utskiftninger blant skuespillerne og stab, noen som har gått, noen helt ferske som ønsker å prøve og noen som har vært med tidligere og kommet tilbake.

I tillegg gjøres det endringere i manus og regi.

Det ble naturligvis knyttet spenning til om de nye skuespillerne klarte å fylle rollene, og om endringene i manus og regi er til det bedre eller verre. 

Mari Mehus og Henrik Berg Larsen, var i år som i fjor, både manusforfattere og regissører.

PROSJEKTLEDER: Anja Celine Pedersen i årets Skinner til frihet.

PROSJEKTLEDER: Anja Celine Pedersen i årets Skinner til frihet. Foto:

Måten stykket ble lagt opp på blir publikum fort en stor del av stykket.

Når man står på plattformen på Sørumsand føles det som man har tatt skrittet tilbake til Sørumsand anno 1942.

Man blir plutselig dratt inn i historien og inn i annen verden. 

Hele stykket hadde en bra flyt og var troverdig og overbevisende fra start til slutt.

Christer Berg hadde rollen som Statspolitiførstebetjent Brinck, Adrian André Finstad-Nilsen og Leon Jacobsen har rollene som nazistene Günter og Hans, og de utfylte disse ufyselige karakterene imponerende bra.

Det kan ikke være lett!

Kristian Simonsen i rollen som Pålan er både sjarmerende og morsom.

Inger-Marie Rygh overbeviste i rollen som Asta, både på sang og skuespill. Ingrid Bøe leverte igjen, denne gangen i rollen som Ingeborg.

Men dette er ikke et stykke der enkeltprestasjonene imponerer mest, men det lagarbeidet som ligger i bunn som gjør at stykket ble en god opplevelse.

HOVEDROLLEINNEHAVER: Ingrid Bøe hadde en av hovedrollene i Skinner til frihet.

HOVEDROLLEINNEHAVER: Ingrid Bøe hadde en av hovedrollene i Skinner til frihet. Foto:

Det var så mye som skjer på scenen og det var nesten umulig å få med seg alt.

Det er så mange morsomme detaljer.

Det ble også i år jubel, trampeklapp og stående applaus fra en fullsatte tribuner.

I etterkant blir det alltid en del rekleksjoner både blant stab og skuespillere.

- Teppefallsfesten er en intim, følsom og litt sårbar fest, der skuespillere og stab takker hverandre for samarbeidet. Det blir taler, tårer, klemming, latter og fest, forteller Jørgen Kirsebom i Romeriksspillene.

Adrian Andrè Finstad-Nilsen (21) hadde som nevnt rollen som den ufyselig nazisten Günter.

Adrian skrev et følelsesmessig innlegg på facebook som rørte oss alle, og innlegget forklarer hvorfor vi er blitt så glad i både skuespillerne, historien, staben og Romeriksspillene:

«Fra og med nå er siste forestilling til Skinner Til Frihet over for denne gang. Jeg føler en trang til å få delt noen tanker i ettertid av å ha vært med på et stykke som omhandler 2. verdenskrig, og ikke minst etter å ha spilt Tysk SS soldat. Det har gått opp for meg at vi glemmer så alt for lett. Og det vi husker, vil vi aldri i våres villeste fantasi forstå. Jeg sitter igjen med en så vanittig stor følelse av ære for de som har gått før meg i kampen for at jeg nå lever så godt som jeg gjør. Og en frykt, da jeg tidligere trodde det var de "voksne" som stod for motstanden under krigen, mens jeg nå i den viten om at jeg selv er i den alderen som stod for en stor andel av motstanden under krigen, stiller meg spørsmål om hvordan det ville gått? Det er ingen tvil om at dette har gitt en oppvekker om hvordan krigen faktisk var, hvordan nazistene faktisk var, og hvordan livet som motstandsbevegelse faktisk var. Krigen er ikke bare det man ser på spill, filmer og tv-serier, den var skitten, bedriten, tung, men med innspill av godhet. Min generasjon vil heldigvis aldri forstå den. Jeg har grått ved slutten av hver eneste forestilling i det jeg har stått fremfor utsolgte tribuner fylt med et stående applauderende publikum. Delvis fordi jeg føler skam over rollen jeg selv har spilt, delvis over å se tidsvitner fra krigen holde seg over hjertet mens tårer renner ned kinnene deres.Vi vil aldri forstå, men vi må aldri glemme.»

FØLELSESMESSIG: Adrian André Finstad Nilsen.

FØLELSESMESSIG: Adrian André Finstad Nilsen. Foto:

Sommernattsopera på Blaker Skanse

Det ble overfyllt tribune på Lørdag 17. juni da Romeriksspillene arrangerte «Sommernattsopera på Blaker Skanse».

Rapportene forteller at det på ny ble en magisk stemning på Blaker Skanse.

- Surperlativene haglet fra både publikum og artister forteller Jørgen Kirsebom i Romeriksspillene.

Gjøril Songvoll, leder av Opera til Folket, var konferansier og en av solistene.

- Jeg syntes det er så gøy med opera på Blaker Skanse. Veldig bra at så mange kommer. Det betyr mye at publikum stiller opp og jeg er veldig stolt at vi kan få til en så flott operakonsert med stort sett lokale krefter fra Romerike. Jeg har også lyst til å rette en stor takk til Romeriksspillene som gjør dette mulig og håper det blir en årlig tradisjon. Blaker Skanse er et av de vakreste kulturarenaene jeg har sett. Alle jeg har snakket med i etterkant av konsertene syntes det er et fantastisk sted, mener Songvoll.

Operaildsjelen mener det er ekstra gøy å sette opp opera for publikum som kanskje aldri har vært på Blaker Skanse før.

En stolt leder

Rolf Reikvam, leder av Romeriksspillene, var en tydelig stolt av gjennomføringen til Romeriksspillene så langt.

- Skinner til frihet er blitt en flott forestilling. Skuespillerne sammen med regissører og alle andre medvirkende, har skapt en troverdig fortelling lagt til andre verdenskrig med utgangspunkt i vår smalspora museumsjernbane. Vi tror på det de forteller. Vi kjenner oss hensatt til krigen og lever oss inn i konfliktene. Vi vet hvilke side vi står på og blir imponert over hva folk gjør for å hjelpe og hvilke sjanser de tar også med fare for eget liv. Opp i alt det alvorlige, er det gitt plass til humor og morsomme kommentarer. Her kan en både le og kanskje også felle en tåre. Sommernattsoperaen gikk også veldig bra. Man blir spent når så mange musikere som ikke alle har spilt sammen før skal dele scenen. Men både Sørum Musikklag og Skedsmo Voices imponerte meg stort, sier en stolt Rolf Reikvam.

Artikkeltags