26-åringen står tiltalt for å ha forgrepet seg på rundt 300 unge gutter fra store deler av Skandinavia. Overgrepene har for det meste funnet sted over internett, via chatteforum og sosiale medier som KIK, Omegle og Line, men også gjennom Snapchat og Tinder.

Tiltaltes framgangsmåte har ifølge den omfattende tiltalen vært gjennomgående:

Ved å utgi seg for å være tenåringsjenta «Sandra», skal han ha fått unge gutter til å sende seksualiserte bilder og filmer av seg selv. Videre har han truet med å publisere disse videoene hvis ikke de fornærmede fortsatte å sende lignende filmer.

Under hovedforhandlingens første dag leste aktoratet, bestående av statsadvokatene Guro Hansson Bull, Kari Hangeland Buvik og Per Egil Volledal, opp samtlige av de totalt 29 tiltalepostene i den 80 sider lange tiltalen.

26-åringen erkjenner straffskyld for de aller fleste forholdene i tiltalen, blant annet for å ha hatt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år eller å ha fått barn mellom 14 og 16 år til å utføre seksuell omgang med seg selv.

Han erkjente imidlertid delvis straffskyld for de fleste tiltalepostene som omhandler voldtekt. Mannens forsvarere, Gunhild Lærum og Gard Lier, har tidlgere opplyst at han erkjenner de faktiske forhold i tiltalen, men at han vil erkjenne delvis og ikke straffskyld på enkelte tiltalepunkter som følge av uenigheter rundt jussen.

Når det gjelder tiltalepunktet som omhandler voldtekt av barn under 14 år, erkjente han straffskyld for ett av forholdene, mens han nektet straffskyld for ett forhold.

Pågrepet og løslatt i 2016

26-åringen fra Romerike ble pågrepet første gang sommeren 2016 og siktet for seksuelle overgrep mot mindreårige gutter på nettet. Han ble varetektsfengslet i en kort periode før han – til tross for den alvorlige siktelsen – ble løslatt samme høst.

Etter løslatelsen skal romerikingen ha fortsatt med å forgripe seg på flere unge gutter over nettet før han på ny ble pågrepet av politiet. Siden har han sittet varetektsfengslet.

I etterkant av pågripelsen ble det gjennomført en ransaking av mannens bopel der fant politiet en mengde overgrepsmateriell. Dette førte til at det ble satt i gang en storstilt etterforskning under navnet «Operasjon Sandra».

I fjor høst tok statsadvokaten i Oslo ut den omfattende tiltalen mot 26-åringen. Ifølge påtalemyndigheten skal mannen ha begått rekke alvorlige lovbrudd mot over 300 unge gutter. Tiltalen omhandler alt fra voldtekt, til alvorlige trusler og produksjon og besittelse av bilder og filmer som framstiller barn i seksuelle situasjoner.

Samtidig ble det kjent at påtalemyndigheten hadde tatt beslag i 16.463 filmer som skal ha blitt sendt til mannen fra ofrene.

I tiltalen er det lagt ned forbehold om påstand om forvaring.

– Gruer seg

26-åringens forsvarere, Gunhild Lærum og Gard Lier, opplyste til Romerikes Blad forrige uke at deres klient gruer seg til rettssaken.

– Han forstår at denne saken berører mange og at den er svært belastende for de fornærmede.

Hovedforhandlingene starter tirsdag med aktoratets, statsadvokatene Per Egil Volledal og Guro Bull Hansen, innledningsforedrag. Deretter vil den tiltalte 26-åringen gi en fri forklaring. Også politiets hovedetterforsker på saken, samt to andre vitner, vil innta vitneboksen i løpet av de første dagene.

Etter planen vil den første av de mange fornærmede gi sin forklaring torsdag.

Saken er berammet helt fram til 30. september 2019.

DETTE ER SAKEN:

  • I juni 2016 ble den 26-år gamle mannen fra Romerike pågrepet av politiet og varetektsfengslet i to uker i Ringerike tingrett, mistenkt for seksuelle overgrep på nettet. Han ble etter dette løslatt.
  • I oktober samme år hadde saken vokst i omfang og politiet på Romerike tok over etterforskningen.
  • Mannen ble pågrepet og boligen ransaket. Der fant politiet store mengder bilder og videoer med overgrepsmateriale.
  • Dette førte til politiet opprettet en egen gruppe for å etterforske saken, navnet ble «Operasjon Sandra» etter 26-åringens kallenavn i sosiale medier.
  • Siden har mannen vært varetektsfengslet.
  • Totalt skal det være snakk om over 400 fornærmede – alle gutter i alderen 10–18 år fra Norge, Sverige og Danmark. Likevel er over 160 av disse sakene avgjort ved prosessøkonomisk påtaleunnlatelse, mens han er tiltalt for overgrep mot over 300 gutter.
  • Tirsdag starter rettssaken mot mannen i Nedre Romerike tingrett.