– Over halvparten av matavfallet finner ikke veien til de grønne posene

OPPFORDRER TIL Å SORTERE: Avdelingsdirektør Hege Fosse-Eriksen i ROAF oppfordrer folk til å bli flinkere til å bruke de grønne matavfallsposene.

OPPFORDRER TIL Å SORTERE: Avdelingsdirektør Hege Fosse-Eriksen i ROAF oppfordrer folk til å bli flinkere til å bruke de grønne matavfallsposene.

Artikkelen er over 1 år gammel

Plukkanalyser Romerike Avfallsforedling (ROAF) har gjort viser at 50 prosent av matavfallet vårt havner i restavfallet og ikke i de grønne posene der det skal.

DEL

Det tallet er altfor høyt, mener avdelingsdirektør for kommunikasjon i ROAF Hege Fosse-Eriksen.

– Det er ikke så mye som skal til før vi blir dobbelt så gode som i dag, men det krever litt innsats.

På ROAFS ettersorteringsanlegg sorteres avfallet til 200 000 innbyggere på nedre Romerike.

Her avsløres dårlige vaner på rullende bånd.

Les også: Datteren har ligget til sengs i ett år, mens sønnen kan sove 30 timer i strekk: Selv har Anette hatt ME i 12 år

– For mange er kildesortering av matavfall kanskje ikke en innøvd vane, og noe de skulle ønske de slapp å gjøre. Men matavfallet er verdifullt – og miljøet trenger at vi blir bedre. Vi i ROAF vil gjøre det så enkelt som mulig, men til syvende og sist er det på kjøkkenet hjemme hos hver enkelt av oss at jobben gjøres, sier Fosse-Eriksen.

95 prosent mener det nytter med kildesortering

Kundeundersøkelser viser at hele 95 prosent av ROAFs innbyggere mener det nytter med kildesortering, men tallene fra ROAF viser et noe annet bilde.

Det kastes mye spisbar mat, som for eksempel hele gulrøtter eller brød, og over halvparten av matavfallet finner ikke veien til de grønne posene.

Renovasjonsbiler kjører med ditt matavfall på tanken Matavfallet fraktes etter utsortering til Hadeland og Ringerike avfallsselskap sitt biogassanlegg på Jevnaker, der det blir omdannet til biogass og biogjødsel.

I dag kjører 70 prosent av renovasjonsbilene til ROAF på matavfallet fra innbyggerne, og en økning av riktig sortering vil føre til at de kun kjører på eget avfall.

– Hvert år kaster hver og en av oss cirka 100 kilo matavfall, og når vi da vet at én grønn pose med matavfall kan ta en buss hele 250 meter sier det seg selv at det er viktig at vi kildesorterer matavfallet, forteller Fosse-Eriksen.

ROAF har bygget Europas mest moderne sorteringsanlegg på ROAF Miljøpark i Skedsmo, og i motsetning til i Oslo, sorterer ROAF ut plasten for deg.

Fosse-Eriksen syntes det er god deal: - Vi tar oss av plasten, men dere må sortere matavfallet. Det er 7 sekunder for miljøet – alle har tid til det!, sier hun.

Ber om 7 sekunder i ny kampanje

Tallene fra plukkanalysene gjør nå at ROAF iverksetter tiltak for å få flere til å sortere riktig.

I neste uke ruller de ut en kampanje i aviser, sosiale medier og på kino. ”7 sekunder for et bedre miljø” vil minne innbyggerne på at det er lite tid som skal til å gjøre de riktige valgene.

Les også: – La skolen vår være i fred!

Fosse-Eriksen håper på gode resultater.

– Vi håper at folk vil se at terskelen egentlig er lav. Kildesortering av matavfall tar ikke lang tid, men betyr veldig mye. Forhåpentligvis får alle med seg kampanjen nå i høst. Alt matavfall skal i grønne poser. Alltid.

Artikkeltags