– Jeg vil tro alle bedrifter i Lillestrøm kommer til å bli skadelidende av dette her. Folk kommer med all sannsynlighet til å dra ut i Oslo i stedet for i Lillestrøm for å spise og kose seg hele resten av denne uka, og spesielt inn i helga. Når det er akkurat denne reisingen på tvers av kommuner man har villet unngå under hele pandemien, så henger det ikke på greip for meg hvorfor man plutselig nå ikke skal følge Oslo lenger, sier Jørn Didriksen til MittLillestrøm.

Har alt å si

Han er medeier i Gulating Pub Lillestrøm, og er frustrert og skuffet over at Lillestrøm ikke har fulgt etter Oslo og åpner opp samfunnet enda mer i dag.

Byrådsleder Raymond Johansen informerte på en pressekonferanse i går at de fleste koronareglene i hovedstaden ville fjernes fra og med i dag. Det betyr blant annet at forbudet mot å være flere enn ti personer i private hjem oppheves, lokale begrensninger for idretts-, fritidsaktiviteter og fritidsklubber innendørs og utendørs fjernes, antallsbegrensninger for butikker fjernes, det lokale kravet om to meters avstand i restauranter, kjøpesenter og butikker fjernes, og det blir tillatt med 600 personer utendørs med faste tilviste sitteplasser.

Fra Lillestrøm kommune er imidlertid indikasjonene så langt at det skal avholdes et ekstraordinært formannskapsmøte neste uke hvor man vil vurdere blant annet koronalettelser.

– At Oslo åpner i dag, mens vi antakelig først får åpnet neste uke har alt å si for oss. Det vil bety at de aller, aller fleste vil reise inn til Oslo for å gå ut, og etter å ha vært nedstengt i sju måneder slik vi har vært her i Lillestrøm, så har disse dagene med tapt omsetning alt å si, sier Didriksen.

Har planlagt møte neste uke

MittLillestrøm har så langt ikke fått noen kommentar fra Lillestrøm kommune om hvilke vurderinger de gjør rundt koronalettelser i dag etter at det ble kjent at Oslo nå åpner opp. De har varslet et svar i løpet av dagen.

Ordfører Jørgen Vik uttalte imidlertid tidligere denne uka at det er planlagt et ekstraordinært formannskapsmøte mot slutten av neste uke, eller eventuelt uka deretter, for å gjøre eventuelle justeringer av koronareglene her i kommunen.

Det er ifølge Didriksen også de tilbakemeldingene bedriftene i Lillestrøm så langt har fått.

– Jeg skjønner at kommunen har mye å gjøre, men de har kastet seg rundt for å åpne opp eller stenge ned tidligere, og jeg skjønner ikke hvorfor man ikke kan gjøre det samme nå. Jeg synes rett og slett det er råttent gjort når smittetrykket er lavt og det betyr så mye for alle som som driver bedrifter i denne kommunen, sier han.

Også Stian Østland hos restauranten Il Padrino på Strømmen reagerer kraftig på at lettelsene i Lillestrøm så langt uteblir. Han er helt sikker på at det vil føre til økt mobilitet og reising blant romerikingene.

– At Lillestrøm ikke følger umiddelbart etter vil betyr økt reising på tvers av kommunene, og det vil også bety en manglende økning for en hardt prøvet bransje og næringsliv. Politikerne har snudd seg før i denne settingen, så de har muligheten til å snu seg kjapt denne gangen også. Det burde ikke være så vanskelig, sier Østland.