Nå er det endelig: Auli og Rånåsfoss skal tilhøre Nes kommune

VANT DUELLEN: Nes-ordfører Grete Sjøli (t.v.) vant duellen med Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen.

VANT DUELLEN: Nes-ordfører Grete Sjøli (t.v.) vant duellen med Sørum-ordfører Marianne Grimstad Hansen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Departementet har talt: Auli og Rånåsfoss blir en del av Nes kommune.

DEL

Beslutningen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet er i tråd med anbefalingen fra Fylkesmannen i mars.

Etter en helhetsvurdering med særlig vekt på innbyggernes ønsker anbefalte Fylkesmannen at Nes kommune overtar et samlet tettsted, bestående av Auli og Rånåsfoss.

Nå har altså departementet landet på det samme i spørsmålet om grensejustering mellom Nes og Sørum (kommende Lillestrøm kommune).

– Området bør tilhøre Nes

I en pressemelding skriver kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland følgende:

– Både kommunene og innbyggerne er tydelige på at Auli og Rånåsfoss bør tilhøre samme kommune. Derfor er det riktig med en grensejustering. Når det gjelder hvilken kommune området skal tilhøre har departementet etter en helhetlig vurdering konkludert med at området bør tilhøre Nes kommune.

Videre i pressemeldingen står det at vurderingen er tatt på bakgrunn av at begge kommuner mener at området er ett tettsted og at det bør samles i én kommune.

«Et flertall av innbyggerne i begge områdene mener også at området bør samles. Fylkesmannen i Oslo og Akershus mener en slik samling av området vil gi grunnlag for en mer hensiktsmessig og helhetlig utvikling av området (...) Videre er konsekvensene av å miste Auli større for innbyggerne i Nes, enn konsekvensene av å miste Rånåsfoss vil være for innbyggerne i Sørum. Auli har et mer utbygd tjenestetilbud i området som f.eks. skole som andre i Nes også benytter. Det er ingen stedlige kommunale tjenester på Rånåsfoss. Innbyggerne på Auli utgjør ca. 10 prosent av innbyggerne i Nes, mens innbyggerne på Rånåsfoss utgjør ca. 0,75 prosent av innbyggerne i nye Lillestrøm kommune.»

Vedtaket innebærer at litt over 600 innbyggere på Rånåsfoss bytter kommunetilhørighet fra Sørum til Nes.

– En viktig positiv effekt av å samle dette området i en kommune, er at alle de minste skolebarna på Rånåsfoss nå kan få en nærskole de kan gå til, i stedet for å måtte ta bussen til skolen, slik de gjør i dag, sier Mæland.

– Fornuften seiret

Nes-ordfører Grete Sjøli var meget glad da RB kontaktet henne for kommentar.

– Det er ingen tvil om at jeg ble glad da jeg fikk beskjeden. Det viste at fornuften seiret til slutt, sier hun.

Ordføreren mener beslutningen har mye å si for kommunen.

– Nes fikk bestå som egen kommune under kommunesammenslåingen, og nå er vi glade for at vi får beholde de vi allerede har, i tillegg til 600 innbyggere fra Rånåsfoss. Det tror jeg er viktig for samfunnet som er i det området, sier ordføreren.

– Svært viktig

Beslutningen tas godt imot av leder Thomas Sann i Nes Høyre.

– Nes Høyre er svært glade for at Kommunal- og moderniseringsdepartementet har besluttet å justere grensen mellom Nes og Sørum, slik at Rånåsfoss innlemmes i Nes. Nes Høyre har i lang tid jobbet inn imot regjeringen og departementet på flere nivåer for å fremme vårt syn i denne saken. Denne beslutningen er derfor svært gledelig for oss og svært viktig for Nes kommune da vi nå kommer styrket ut av denne grensejusteringen, sier Sann.

Lederen mener beslutningen vil styrke kommunens tjenestetilbud.

– Ved at Rånåsfoss innlemmes i vår kommune vil dette bidra til å styrke kommunens tjenestetilbud, samt at kommunen vil være stand til å tilby tjenester der folk bor i framtiden. For Rånåsfoss sine innbyggerne betyr dette at de blir en del av den kommunen de i stor grad benytter i dag.

Fakta

  • I forbindelse med ny kommunereform har Kommunal- og moderniserings-departementet bestilt en grensejustering mellom Nes og Sørum kommuner.
  • Bakgrunnen er ønsket om at Auli (selve boligfeltet heter Søndre Auli) i Nes og Rånåsfoss i Sørum (nye Lillestrøm kommune) skal utvikles som ett tettsted og må ligge i én og samme kommune.
  • Auli og Rånåsfoss har henholdsvis 2.194 og 617 innbyggere.
  • Fylkesmannen anbefalte i mars at Rånåsfoss skal bli en del av Nes kommune.
  • Kommunal- og moderniseringsdepartementet avgjør saken.

Artikkeltags