Det er bare én ting som gjelder dagen derpå

Å bli tatt i kontroll dagen derpå er ingen god opplevelse.

Å bli tatt i kontroll dagen derpå er ingen god opplevelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Er du usikker på promillen, så la bilen stå.

DEL

– Dette er spesielt viktig å tenke gjennom dagen etter en real fest, sier Elise Nyborg Eriksen. Hun er fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

En fersk undersøkelse viser at 15 prosent av de spurte har angret på at de kjørte bil dagen etter at de drakk alkohol.

– Grensen mellom lykke og tragedie er gjerne bare et øyeblikks uoppmerksomhet. Selv med lave nivåer av promille blir man dårligere på å fokusere, og man blir en dårligere sjåfør, uttaler Eriksen.

Hun understreker at vi ikke har noen liv å miste, og at det er viktig at vi har gode marginer og ikke kjører bil når vi er usikre på promillen.

I undersøkelsen ble folk spurt om hva de har opplevd som sjåfører i trafikken dagen etter at de hadde drukket alkohol. Der kommer det fram at:

  • 17 prosent har vært søvnige
  • 16 prosent vært ukonsentrerte
  • 15 prosent har angret på at de valgte å kjøre bil
  • 1 prosent har opplevd ulykker eller nestenulykker de selv har forårsaket

Elise Nyborg Eriksen sier hun er glad for at såpass få har opplevd ulykker eller nestenulykker dagen derpå.

– Det er lett å unngå ulykker som skyldes promillekjøring. Det handler rett og slett om ikke å kjøre når man har drukket, og om at man må være helt sikker på at promillen er ute av kroppen før man kjører bil, understreker Eriksen.

Mange bruker kalkulatorer på nett for å vurdere om de har promille dagen derpå. Eriksen sier slike kalkulatorer kan være rådgivende, men aldri vil gi en fullgod vurdering.

– Du får en pekepinn på promillenivået, men det forutsetter også at du husker hvor mye du drakk og til hvilke tidspunkter du drakk kvelden i forveien. Du bør uansett ha gode marginer. Selv om du føler deg edru, betyr det ikke nødvendigvis at du er det, påpeker Elise Nyborg Eriksen.

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse for Av-og-til. (ANB)

Fakta

  • Desember er den måneden det kjøpes mest alkohol i Norge.
  • I desember i fjor ble 768 nordmenn anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Det tilsvarer nesten 25 anmeldelser hver dag i desember.
  • En kvinne på 70 kilo som drikker fire halvlitere øl og to glass vin mellom 21.00 og 01.00, kan fortsatt ha over 0,2 i promille klokken 11 dagen derpå.
  • Av-og-til er en alkovettorganisasjon som jobber med situasjoner der alkohol utgjør en spesiell risiko.

Artikkeltags