Vil at denne skal bli påbudt i alle biler

Får KrF viljen sin til høsten, vil alle få en alkolås i bilene om noen år.

Får KrF viljen sin til høsten, vil alle få en alkolås i bilene om noen år. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

KrF vil ha alkolås også i privatbiler. Frp er uenig.

DEL

(Siste) Stortinget har allerede vedtatt at buss og taxi skal ha alkolås installert, men KrF vil nå at alle biler skal ha låsen.

– Alkolås redder liv. Når man vet at promillekjøring er en av de viktigste risikofaktorene i veitrafikken, er ikke politikontroll og opplysningsvirksomhet nok alene. Det sier Hans Fredrik Grøvan, samferdselspolitisk talsmann i KrF.

Partiet ber regjeringen om å utarbeide et regelverk hvor alle nye motoriserte kjøretøy, registrert i Norge, har en alkolås installert. Grøvan legger til at dette tar høyde for en nødvendig overgangsperiode slik at ordningen kan fases inn over tid.

Ingen motargumenter

Bilorganisasjonen MA-rusfri trafikk støtter KrFs forslag og mener at de andre partiene burde gå sammen om forslaget. Ifølge organisasjonen var det 19 personer som omkom i trafikken som følge av fyllekjøring i fjor.

Det kjøres 140.000 turer i ruspåvirket tilstand daglig. 14.000 av disse er i alkoholrus, ifølge broom.no.

– Alkolås vil være den mest effektive metoden. Dersom de andre partiene på Stortinget virkelig mener alvor med Nullvisjonen, bør de si ja til forslaget fra KrF. Teknologien er velprøvd, og den stanser fyllekjørerne effektivt. Vi vet at folk som kjører i fylla, gjerne gjør det om og om igjen. Vi kan ikke se en eneste relevant innvending mot å innføre et tiltak som så effektivt setter en stopper for potensielle drapsmenn på veiene våre, sier generalsekretær i MA-rusfri trafikk Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Inger Elisabeth Sagedal er kommunikasjonssjef i Naf.

Inger Elisabeth Sagedal er kommunikasjonssjef i Naf. Foto:

Stemningen er ikke like entusiastisk hos regjeringspartiet Frp. Morten Stordalen i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget sier at det  ikke er et forslag Frp vil gå inn for.

– Det er viktig å kjempe for sikker kjøring og bekjempe ruskjøring. Vi vet at det er annen rus og ikke alkohol som er det største problemet, og dette blir ikke stoppet av en alkolås. Trafikksikkerhet er viktig og da må vi fortsette med holdningsskapende arbeid, sier Stordalen.

Naf er positive

Kommunikasjonssjef i Naf, Inger Elisabeth Sagedal, er i utgangspunktet positiv til forslaget. 

– Men det må være integrert i nye biler og ikke gjelde ettermontering. Vi er positive til nye teknologiske virkemidler. Men vi vet også at alkohol er en liten del av problemet. Det er piller og narkotika som er det største problemet. Disse blir ikke avdekket av en promillelås, uttaler Sagedal.

Forslaget skal behandles av Stortinget til høsten. (ANB)

Dersom de andre partiene på Stortinget virkelig mener alvor med nullvisjonen, bør de si ja til forslaget fra KrF.

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA - rusfri trafikk

Artikkeltags