(Romerikes Blad)

Den tidligere statsministeren Odvar Nordli gikk bort tirsdag, 90 år gammel.

– Han var en veldig grepa kar. Alle trivdes i Odvars nærvær. Og ikke minst var han en meget dyktig politiker. Nordli vil gå inn i historien som en betydelig og viktig politiker for landet, sier Berntsen til NTB.

Nordli var statsminister da Berntsen ble valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet som fast representant i 1977. Sist gang de møttes var i 1993.

– Det var et møte på Hamar der Nordli også var til stede, og etter Jaglands 36,9-utspill. Det likte Nordli dårlig. Han sa blant annet at «regjeringens skjebne skal avgjøres i Stortinget, ikke gjennom et ultimatum til folket». Dette tok jeg med meg tilbake i regjeringskollegiet, men da hadde saken allerede kommet for langt, sier Berntsen.

Willoch minnes Nordli som en «fremragende mann»

– Odvar Nordli var en fremragende mann og en meget dyktig statsminister, sier tidligere statsminister Kåre Willoch (H). 

Willoch ble statsminister i Norge etter stortingsvalget i 1981, samme høst som Nordli ved årets start overlot ledelsen av Ap-regjeringen til Gro Harlem Brundtland.

– Jeg husker Nordli som en meget dyktig statsminister som fikk et vanskelig oppdrag. Jeg kan vel ikke si at vi direkte samarbeidet, siden vi var på hver vår side. Men forholdet var likevel preget av et så godt samarbeid som det kan være mellom opposisjon og regjering, sier Willoch til NTB.

Nordli og Willoch ga sammen ut samtaleboken «Alvorlig talt» høsten 2008, og hadde mye kontakt i arbeidet med den.

– Det var et prosjekt vi gledet oss mye over. Vi kom sammen og utvekslet ideer, sier Willoch.

Noe nytt møte mellom de to da NRK samlet landets tidligere statsministere til programserien «Da vi styrte landet» ble det imidlertid ikke noe av.

– Jeg visst på forhånd at han var syk. Det var synd han ikke kunne være med der, men jeg forsto at det orket han ikke, sier Willoch.

De to var også fylkesmenn på samme tid.

– Det var veldig fint å ha ham som kollega. Han var i det hele tatt en veldig fin mann, sier Willoch.

Kolberg om Nordli: – Den siste av de store er gått bort

– Når Odvar Nordli er død, er den siste av de store i Arbeiderpartiets storhetstid gått bort, sier stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap).

Kolberg sier til VG at han snakket med Nordli bare for noen dager siden.

– Jeg hadde en varm og god samtale hvor Odvar viste omsorg for partiet og befolkningen, sier Kolberg.

Stortingsrepresentanten forteller at Nordli var avgjørende for Arbeiderpartiets styrke.

– Når Odvar Nordli er død, er den siste av de store i Arbeiderpartiets storhetstid gått bort. Han var en ekte rotfestet sosialdemokrat, som hadde lært at den folkelige forankringen og nærheten til befolkningen, var avgjørende for Arbeiderpartiets styrke. Han overførte denne kunnskapen til statsmannskunst og ble en av Aps mest markante parlamentarikere og en viktig statsminister, sier Kolberg.

(©NTB)