Øst politidistrikt innfører generell bevæpning etter moské-skyting i Bærum

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi vil ha økt oppmerksomhet i forbindelse med ulike arrangementer søndag, opplyser politiet.

DEL

Sent lørdag kveld opplyste Oslo politidistrikt at de kommer til å ha  en økt tilstedeværelse under Eid-feiringen søndag. Oslo politidistrikt bevæpner også alle politifolk i en tidsperiode.

Beredskapshevingen skjer etter skyteepisoden ved Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag. En mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk etter hendelsen. Mannen er også siktet for drap etter at politiet lørdag kveld fant en død kvinne på en adresse som knyttes til siktede.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Trond Lorentzen, opplyser til Romerikes Blad at også Øst politidistrikt har innført generell bevæpning etter hendelsene i Bærum.

– På lik linje med Oslo, vil våre mannskaper være bevæpnet. Øst politidistrikt vil søndag ha økt oppmerksomhet og fokus rettet mot lokale trossamfunn og ulike arrangementer, opplyser han.

Han opplyser videre at politiet vil ta en ny vurdering når det gjelder den generelle bevæpningen søndag. Lorentzen opplyser også at Øst politidistrikt fortløpende vil vurdere bemanningen i politidistriktet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvinne funnet død

Politiet fant lørdag kveld en død kvinne på en adresse i Bærum. Kvinnen har en nær familiær relasjon til mannen som er pågrepet etter skyteepisode ved en moské tidligere samme dag.

– Vi etterforsker saken som et mulig drap. Den døde kvinnen er en ung kvinne og ble funnet da politiet tok seg inn i leiligheten hvor den pågrepne mannen bor, sa seksjonssjef Rune Skjold i Oslo politidistrikt under en pressekonferanse sent lørdag kveld.

Skjold påpekte under pressekonferansen at mannen, som er i 20-årene, er siktet for drap i forbindelse med funnet av kvinnen. Han er også siktet for drapsforsøk etter episoden ved Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag.

Både beredskapstroppen og bombegruppa rykket ut til adressen lørdag kveld – fullt bevæpnet, ifølge VG. De tok seg inn i boligen like før klokken 22, skriver Dagbladet. Politiet har sperret av et område rundt boligen, og det er tre ambulanser på stedet, skriver NRK.

– Den pågrepne personen har hatt tilhold i denne leiligheten de senere år, sa Skjold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ennå ikke avhørt

Mannen er foreløpig ikke avhørt ennå på grunn av helsemessige årsaker.

– Han vil bli overført til oss etter hvert. Han har ennå ikke fått oppnevnt en forsvarer.

Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, men Skjold vil ikke utdype hva slags forhold dette gjaldt og sier de ikke har noe straffbart på han.

De etterforsker foreløpig ikke saken som en terrorhandling.

– Det er ingenting som tilsier at det er en terrorhandling, men vi må ta høyde for at det kan være det. Derfor ønsker vi å gå tungt inn i saken, sa Skjold.

Undersøker mannens nettaktivitet

Gjerningsmannens internettaktivitet er også et spor politiet undersøker.

– Vi er kjent med at han har lagt igjen en del meldinger på nett, sosiale medier og diskusjonsforumer. Dette vil vi kartlegge ytterligere. Vi ønsker også opplysninger fra publikum og oppfordrer alle som kan ha informasjon til å ta kontakt med sine politidistrikt, sier Skjold.

Han bekrefter at politiet fant to våpen på stedet da gjerningsmannen ble pågrepet i moskeen.

– Vi vil ikke konkludere med at det ble avfyrt skudd. Vi er riktignok kjent med at vitner har sagt at det ble avfyrt skudd, sier Skjold.

Fakta om skyteepisoden ved Al-Noor Islamic Centre i Bærum

  • Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.
  • Personen som ringte inn, snakket veldig dårlig norsk, og politiet oppfattet ikke først trusselnivået som veldig høyt.
  • Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann. Mannen – en ung norsk statsborger i 20-årene – ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen. Gjerningsmannen ble lettere skadd i hendelsen. Han er nå siktet for drapsforsøk.
  • En mann som tilhørte moskeen, ble sendt til sykehus med lettere skader.
  • Flere våpen ble funnet inne i moskeen, men det er foreløpig ikke bekreftet hva slags våpen det er snakk om.
  • Sent lørdag kveld rykket politiet ut med store styrker til en adresse på Eiksmarka i Bærum. Der fant de en død kvinne. Adressen knyttes til hendelsen ved moskeen tidligere på dagen.
  • Politiet uttalte på en pressekonferanse tidligere lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

(Kilder: NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten)

Artikkeltags