– Blir det kamp om lokalt politi skal vi være på ballen

KAMPKLAR: Ordfører Roger Evjen mener Aurskog-Høland må ha lokalt politi.

KAMPKLAR: Ordfører Roger Evjen mener Aurskog-Høland må ha lokalt politi. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

BJØRKELANGEN: Ordfører Roger Evjen lover å kjempe med nebb og klør for å beholde politiet i Aurskog-Høland.

DEL

KAMPANJE! Få full digital tilgang og papiravisen i fire uker for kun 49,-

En arbeidsgruppe i politiet utreder å legge ned sju lensmannskontorer på Romerike. Kun på Årnes og/eller Bjørkelangen vurderes det om politiet på Romerike skal være til stede i en eller annen form, med unntak av Lillestrøm og Jessheim.

Mer sentralisering

Aurskog-Hølands ordfører Roger Evjen vil kjempe for å beholde politiet på Bjørkelangen. I dag, fredag, sitter han rundt bordet i politimesterens arbeidsgruppe i Lillestrøm.

– Jeg sendte en e-post til politimesteren og ba om å få bli tatt med i gruppa. Hvis det blir en kamp om tjenestesteder skal vi i hvert fall være på ballen, sier ordføreren tydelig.

I politireformen brukes tidligere Follo politidistrikt som modell. Her ble det gjennomført en prøvordning der man skulle se på virkningene av å slå sammen lensmannskontorer og politistasjoner. Forsøksordningen ble evaluert av Politidirektoratet (rapporten kan leses her).

– Man kaller det en nærpolitireform, men mye blir sentralisert. Fra Follo viser brukerundersøkelser at politiet er veldig dårlige på tilgjengelighet og synlighet. Det er der tryggheten for innbyggerne ligger, sier Evjen.

– Langt fra Lillestrøm til Rømskog

Han mener det er svært uheldig om Aurskog-Høland skal miste sitt lokalpoliti, og er bekymret dersom politiet hele tiden skal belage seg på utrykning fra Lillestrøm.

– Jeg er bekymret med tanke på beredskap og responstid. Med Rømskog blir vi 1.145 kvadratkilometer. Jeg må få fram hvilke kjøreavstander vi snakker om fra Lillestrøm til for eksempel Hemnes eller Rømskog. Med kø over Fetsundbrua, som ikke akkurat er laget for tre biler i bredden, vil responstiden øke ytterligere. Aurskog-Høland er et ideelt sted for politiet å fortsatt være til stede, også med tanke på den lange riksgrensa mot Sverige, sier Evjen.

Å få flere politibetjenter fra kontorene og ut på veien er også ett av målene med nærpolitireformen. Men døgnbemanning av en rullende enhet, altså en politibil, krever etter det Indre erfarer nærmere 20 politibetjenter.

– Det er to lensmannskontorer på størrelse med Aurskog-Høland sitt. Derfor ser jeg ikke for meg at det blir noen rullende enhet her ute, sier ordføreren.

Av og til er innbyggerne nødt til å oppsøke politiet, for eksempel for å fornye passet. Uten lokalt lensmannskontor må man ta turen til Lillestrøm.

– Det blir et stykke å reise for å få utført serviceoppgaver, og særlig for de som ikke kjører bil. Vi har ikke akkurat verdens beste kollektivtilbud, og det er krevende å ta buss fra Hemnes, eller Setskog for den del, til Lillestrøm.

Viktig med lokalkunnskap

I august fremmet Aurskog-Høland-ordføreren sine synspunkter på lokalt politi i et møte med Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim, som leder Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) og representerer kommunene på Nedre Romerike.

– Jeg fikk understreket det som er viktig for Aurskog-Høland. Noen saker har vi felles i alle sju kommuner på Nedre Romerike, mens noe er viktigere for oss. Det er viktig med lokalkunnskap, og både responstid og beredskap er kanskje noe man ikke tenker så mye på i sentralt beliggende kommuner.

I dette møtet hadde Evjen også med seg Aurskog-Hølands lensmann Svein Engen.

Artikkeltags