– Denne lørdagen er en verstingklassiker, og vi frykter det samme vil skje i dag.

Det uttaler Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

I fjor smalt det over 2.000 ganger på denne dagen, ifølge tall fra Finans Norge.

Stresser

Uka før jul i fjor var det 11.000 små og store trafikkulykker som kostet 227 millioner.

Typiske bulkeskader etter parkeringsulykker utgjør over halvparten, med nær 1.000 ulykker hver eneste dag.

– Selv om handelen foregår mer på nettet nå, skal tingene hentes. Det bidrar til kø i trafikken og trangt på parkeringsplassen. Smittefaren medvirker i tillegg til at flere foretrekker bil fremfor kollektivtransport, som igjen betyr mer biler på veien, og økt fare for småkollisjoner inn og ut av kjøpesentrene spesielt. Stress med å rekke julegaveinnkjøpene er hovedårsaken til at uka før jul er den store bulkeuka, sier Brandeggen i Trygg Forsikring.

Flest menn

Undersøkelser viser også at det er mannlige sjåfører i alderen 35 til 50 år som troner på toppen av ulykkesstatistikken, og at menn generelt kolliderer langt oftere enn kvinner.

– Spesielt innen påkjørsler på parkerte biler og ved påkjørsler bakfra, ser vi at menn dominerer bak rattet. De kolliderer dobbelt så mye som kvinnelige sjåfører. Det er liten tvil om at kvinner kjører mykere, og bidrar til å minske risikoen for bulkeskader betraktelig. Uansett bør bilførere i dag senke stressnivået. Det kan berge både lommeboka og julefreden, sier Brandeggen.