Påsken er innbruddssesong – dette bør du passe på før du drar på hytta

INNBRUDD: Det kan være lurt å ta noen smarte grep før man drar på hytta slik at hjemmet ikke er like utsatt for innbrudd.

INNBRUDD: Det kan være lurt å ta noen smarte grep før man drar på hytta slik at hjemmet ikke er like utsatt for innbrudd. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det kan være lurt å ta noen grep før man setter seg i bilen, forlater boligen og drar på påskeferie.

DEL

I ferietider er det ikke uvanlig at boliger blir stående tomme. Dette vet selvsagt innbruddstyvene, som planlegger og velger seg ut boliger de kan bryte seg inn i mens du nyter kakaoen på hytta.

Men det er ting du kan tenke på før du setter deg i bilen, minner Huseiernes Landsforbund om. For eksempel er det dumt å forlate huset slik at det ser helt ubebodd ut.

– Boligen din blir et lett bytte når søppeldunkene er tomme, postkassen er full, alt lys er av og snøen som falt forrige uke fremdeles ligger i oppkjørselen, sier distriksleder Geir Nøsterud i en pressemelding.

Da kan det være lurt å alliere seg med naboer, som kan ta inn posten og kanskje måke litt i oppkjørselen også.

LES OGSÅ: Dette huset ble solgt for 5,7 millioner – her er de nyeste boligsalgene!

Alarm er smart

Også alarm er en god idé etter som tyvene velger minste motstands veg.

– Hvis tyvene mot formodning skulle prøve seg likevel, så vil dagens alarmsystemer både kunne ta bilde av inntrengerne og varsle vektere som kommer til stedet. Bare merkingen og en alarm som går av, vil skremme vekk de fleste før de rekker å ta med seg noe, sier Nøsterud.

Mange alarmsystemer har tilleggsfunksjoner som gjør at du kan styre temperatur, lyd og lys i samme slengen, men også varsle om brann.

– Det å fjernstyre lyset i visse rom, slik at lyset slås av og på, gir et inntrykk av at noen er hjemme. Slike småting kan være nok til at huset ditt blir valgt bort av innbruddstyvene.

LES OGSÅ: Advarer mot livsfarlige strømskap: – Den store skrekken er at barn skal plukke på dem

Sosiale medier

Pass også på hva du legger ut i sosiale medier.

– Når sola skinner, skiføret er perfekt og Norge viser seg fra sin beste side, er det mange av oss som forteller om dette på sosiale medier, med både tekst, bilder og innlogginger som viser akkurat hvor vi befinner oss. Pass i alle fall på at profilen din ikke er åpen for alle, slik at de med dårlige hensikter kan finne ut at du er 50 mil unna på et blunk.

Dette bør du sjekke før du tar ferie

1. Alarm
En alarm som er koblet til en alarmsentral er en ekstra trygghet. Merk huset med beskjed om at du har alarm.

2. Gode naboer
Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten for deg, eller få Posten til å oppbevare den. Be naboen kaste litt søppel i dunken din, samt hjelpe deg med å måke oppkjørselen og følge med. Alt dette får huset til å se bebodd ut, og da er boligen din mindre attraktiv for innbruddstyver.

De som hjelper deg å passe på huset, bør også være klar over hvilke metoder enkelte kriminelle bruker. Eksempler på dette er at teipbiter settes over dører, mynter legges på trappen og lignende. At teipen eller mynten fortsatt på plass, betyr at ingen er hjemme. Det kan være en fin ting å sjekke for naboer og venner som titter innom.

3. God lås
Den vanligste veien inn og ut for en tyv er faktisk gjennom døra. En FG-godkjent lås og sikringsbeslag reduserer risikoen for uønsket besøk. Ikke legg igjen en ekstranøkkel under dørmatten eller i nærmeste blomsterkrukke. La heller ikke vinduene stå i lufteposisjon.

4. Vær forsiktig i sosiale medier 
Å dele ferieopplevelser på sosiale medier er blitt veldig vanlig, men det er greit å være bevisst på hva du deler med omverdenen. Unngå å skrive når du reiser og når du kommer hjem. Ikke ha en helt åpen profil, slik at andre enn vennene dine kan se hvor du er hele tiden.

5. Lys og lyd
En elektronisk timer for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. En billig og grei forsikring er også å montere en bevegelsessensor med lys utenfor boligen.

6. Gjem unna verdier

Ikke la verdigjenstander som datamaskiner, nettbrett, lommebøker og nøkler ligge synlig fremme. Det kan være fristende og utslagsgivende for de som titter inn vinduene med uærlige hensikter.

7. Tenk på brannfaren
Dra ut kontaktene på elektriske apparater som TV, datamaskin osv. En brannvarsler som er koblet til en alarmsentral kan bidra til å redusere skadene dersom det begynner å brenne.

8. Steng vannet
Steng stoppekraner til oppvaskmaskin og vaskemaskin, eller annet som har trykk i ledningene.

Artikkeltags