Det begynte i det små for snart 40 siden.

I dag har julemarkedet på Aur prestegård vokst seg til distriktets største.

Det er Skauen husflidslag som arrangerer det populære julemarkedet på Aur prestegård hvert år, og det er ikke mange markeder herover som kan måle seg mot antall utstillere og besøkende.

– Det er ekstra stas når det kommer besøkende langveis fra, som synes at Folkemuset på Bygdøy blir for folksomt og kaotisk, men at vi har den samme fantastiske stemningen her på gården, sier Marit Reisjaa Karlsen i Julemarkedskomiteen.

Smittevern

Det har vært lite aktivitet på Aur Prestegård de siste to årene, og Covid-19 ligger fremdeles i bakhodet.

– Vi har lagt til rette for at det skal være et trygt marked, sier Trine-Lise Harfallet.

– Nå som smitten stiger i samfunnet igjen, må alle ta hensyn til hverandre, oppfordrer komiteen.

Kortreist, gjenbruk og godt håndverk er stikkordet for julemarkedet.

Utvalget spenner fra hjemmelaget husflid, til kortreist mat.

Her får du tak i minst alle de sju slagene, honning, egg, mel, saft, spekepølser, gløgg, kunst, malerier, sølvsmykker, skinnfeller, betongfigurer, trearbeider, strikk og søm med mer.

En tur inn på kafeen, for å spise julegrøt, eller å ta seg en kopp kaffe er det også mulig å gjøre mellom slagene.

Kulturarv

– Det hele rammet inn av ærverdige Aur Prestegård, med hester på tunet og en førjulsstemning som bringer oss tilbake til tidligere tiders barndom, der dyrene hørte naturlig til på gården og husflid var noe enhver familie drev med. Det er en viktig kulturarv som må forvaltes videre, og det er noe av dette vi prøver å gjenskape på Aur prestegård denne helgen, presiserer Karlsen.

– Det er en stadig økende trend i samfunnet å søke tilbake til røttene, det naturlige, for å finne roen. Det er noe Skauen husflidslag legger vekt på når vi planlegger og velger ut utstillere til julemarkedet hvert år, sier Mogunn F. Nilsen.