Hun har hatt praksis på store skoler i Oslo, Lillestrøm og på Skedsmokorset, men da Oda Hagen Johansen var ferdig utdannet grunnskolelærer fra Oslo Met i 2019, og skulle ut i arbeidslivet etter at mastergraden var levert i vår, valgte hun helt bevisst Rømskog skole.

– Jeg fikk napp på flere av jobbene jeg søkte på, men angrer ikke på at jeg begynte her, sier Oda.

I august begynte hun som lærer for den sammenslåtte klassen på 17 elever.

– Det var bare to førsteklassinger i år, så 1. 2. og 3. klasse ble slått sammen, forklarer den nyutdannede læreren der hun viser vei gjennom gangen hvor det lukter nybakte boller fra skolekjøkkenet.

– Ja, vi har formet deigen som bokstaver. Det er en fin måte å lære på.

– En bra start

Konsulentfirmaet Agenda Kaupang har i en rapport skrevet at det står dårlig til med det bygningsmessige ved flere skoler i bygda. Deriblant Rømskog. Her ble det påpekt at sløydsalen er fra 1960, men Oda Hagen Johansen stortrives.

– Å jobbe her er en bra start for meg personlig. Jeg er jo ei bygdejente, sier Oda, som vokste opp på Bjørkelangen, er bosatt med samboer i Aurskog og som gjerne stikker innom besteforeldrene på Setskog på vei hjem fra jobb.

Håndballspillet har hun også tatt opp igjen, på damelaget til Søndre Høland.

– Vi spilte faktisk den første kampen etter koronaen i går! Vi vant med fire mål over Linnerud. Det var veldig moro, særlig når vi spilte hjemmekamp. Publikum kom det også!

– Scora du?

– Ja, jeg scora to, sier bakspilleren litt beskjedent.

Livets rett

Oda Hagen Johansen hever derimot stemmen mer når hun snakker om de små skolene i bygda. Hun mener de har livets rett.

– Det er stor forskjell på små og store skoler. Jeg har prøvd begge deler. Her på Rømskog er det for eksempel et mye stillere og roligere miljø, og vi har mye bedre tid til hver enkelt elev. Dermed får vi også bedre kontakt. Da blir det lettere å oppdage eventuelle problemer på et tidligere tidspunkt. Vi har også et veldig godt arbeidsmiljø!

Oda er heller ikke med på at det bygningsmessige er noe problem.

– Jeg synes de har greid å ivareta skolen på en god måte. Dessuten: Hva er ei bygd uten skole? Da blir det dødt.