Nytt turmål er klart: – Mer og mer populært

NYTT TURMÅL: AHF-trimmen og den nordvestlige delen av Aurskog-Høland har fått et nytt turmål; Hølands varde vest for Moe, 353 meter over havet.

NYTT TURMÅL: AHF-trimmen og den nordvestlige delen av Aurskog-Høland har fått et nytt turmål; Hølands varde vest for Moe, 353 meter over havet. Foto:

Et nytt turmål, både for deltakere i AHF-trimmen og andre turglade mennesker er på plass i disse koronatider: Hølands varde.

DEL

I løpet av de siste ukene har det blitt merket opp til det gamle vardestedet 353 m.o.h. fra vest med utgangspunkt fra Bjørnebråteveien.

– Turen opp til tårnet er på om lag to kilometer med sterk stigning første halvdel, før det blir mer småkupert inn mot målet, forteller Bjørg Lunder, sentral person i gruppa bak å få Høland varde som et turmål.

Vardene var i sin tid et gammelt signalsystem brukt både over hele Europa og på andre kontinenter. Da disse ble tent, var det varsel om krig og ufred. Eksakt når Hølands varde ble opprettet, er usikkert. Det Annet Akerhusiske Infanteriregiment refererer imidlertid i sin rapport i 1767 at «I Hølands Prg på Prestebolets Grund er bygget en varde, som holdes vedlige; men Vagthuset er forraadnet». I rapporten fra Hølandske Eskadron av Første Søndenfjeldske Dragonregiment omtales samme som «En Vedvarde kaldet den Hølandske», som også her finnes i tilfredsstillende stand. Reier Gjellebøl nevner også vardestedet i sin Hølands beskrivelse fire år senere (1771), Høland varde 352 m.o.h. I

dag er høyden korrigert til 353 m.o.h. Han sier at det ligger på åsen «Føgeleien» – antatt tolket til Fugleleiken, en halv mil fra Løken kirke, der deler Hølands og Fets sogn.

Høland varde ble ifølge historien siste gang tent i 1808 av Ole Gulliksen Fosskaug, bosatt på en plass under samme navn og som var den boplassen som lå vardestedet nærmest. Fosskaug var den gang en plass under Prestegården.

Vakttårn for skogbranner

I 1925 ble det reist et brannvakttårn her som var i drift sommerstid, finansiert av forsikringsselskapet Skogbrand, med Akershus Skogselskap som eier og driver. Tårnet var en stolpekonstruksjon med ei utkikkshytte med bordvegger og vinduer i alle himmelretninger på toppen, og med telefonforbindelse ned til Moe sentral.

3. april 1940 ble branntårnet på Elgheiatatt i bruk etter å ha blitt reist sommeren 1939. Tårnet på Hølands varde ble revet, og observasjonsprotokollen ble overført til Elgheia og brukt der videre

For de som ønsker en lengre tur enn til Høland varde, er det flere muligheter. Noen hundre meter nordvest for varden går en skogsbilvei som fører ned mot Himdalen og Flyktningeruta og de turmulighetene den gir både mot øst og vest. Følger en denne ruta vestover mot Enebakkneset vil det også være merket opp til tårnet på Minjarudkollen.

Tradisjonsrikt og populært

– AHF-trimmen er et gammelt og velbrukt, men stadig populært konsept med et lavterskeltilbud som treffer de aller fleste og vi er glade over å få et nytt turmål. I tillegg til alle de fine naturopplevelsene turene til trimbøkene gir, blir også samtlige som skriver seg inn i bøkene med i trekningen av en del fine deltakerpremier, sier daglig leder av AHF, Even Oppegaard.

I fjor ble det registrert 8.000 besøk i AHFs trimbøker og med den renessansen bruken av skog og nærmiljø har fått i vår, som følge av koronaviruset, ser Oppegaard for seg at AHF-trimmen vil trekke enda fler ut i skog og mark og til trimbøkene.

Årets trimkasser er plassert på følgende steder:

Setskog: Morttjernåsen.
Bjørkelangen øst: Svartputten/Svarttjern.
Bjørkelangen vest: Råkaldåsen.
Bjørkelangen: Burholsætra.
Aurskog/Bjørkelangen: Langvannshytta og Elgheia.
Finstadbru: Fjuktjern.
Lierfoss: Langvannet.
Fosser: Gravtjern.
Løken: Kongen/Bergmåsan.
Hemnes: Skjønnbergåsen.
Moe: Damtjern og Høland varde.
Aurskog: Tævsjøen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken