Nå smeller det: – Tordenbygene er i øyeblikket på vei fra vest til øst

De neste timene er det gode muligheter for torden og lyn på Romerike, og det gjør ikke skogbrannfaren noe mindre.

DEL

(Romerikes Blad) Flere steder i landet har i dag fått tordenbyger og lyn. Nå kan det også nå Romerike.

– Det er gode muligheter for torden og lyn i kveld. Tordenbygene er i øyeblikket på vei fra vest til øst og kan treffe Romerike, sier vakthavende meteorolog ved Meterologisk Insitutt, Anne Solveig Andersen.

Det meldes om en rekke skogbranner i fylkene Hedmark, Oppland, Vestfold, Østfold, Telemark, Buskerud og Aust-Agder. Ifølge NRK har det i løpet av dagen vært minst 72 branner: 20 branner i Østfold-området, fem på Sørlandet, minst sju i Telemark og 40 steder i Buskerud.

Tirsdag ettermiddag måtte flere brannbiler rykke ut til skogbrann ved Flolangen i Nes kommune.

Meteorologen opplyser om at det kan komme regn i kveld, men at det i hovedsak vil være lokale regnbyger.

– Det er vanskelig å si hvor bygene treffer. Det kan regne i en bygd, mens det er opphold i nabobygda. Det regnet vi får vil ikke akkurat gjøre skogbrannfaren noe mindre. Det skal mye regn til for at det skjer, sier Andersen.

Skogbranner over hele Sør-Norge

Mange titalls skogbranner i Sør-Norge fører til ventetid på nødtelefonene. Mange av brannene skyldes lynnedslag som hindrer slukningshelikoptre.

Torsdag ettermiddag var det et stort antall branner i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud og Hedmark og Oppland. Som følge av brannene har antallet helikoptre i beredskap i Sør-Norge blitt økt fra elleve til 16.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at flere helikoptre slet med å komme opp i lufta grunnet uvær.

– Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sa pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.

– Spredt overalt

Situasjonen er også krevende i Hedmark, der det er registrert branner i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset.

– Det brenner i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad. Det er spredt overalt, sier vaktleder Jan Karlsen til NRK, om noen av de 15 brannene i Østfold.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Fortsatt varmt

Også i morgen vil det være lokale regnbyger og mulighet for lyn og torden.

– På lørdag går derimot tordenværet lenger nord og mer innover i landet, sier Andersen.

Hva gjelder temperatur, vil det fortsatt være varmt.

– Det blir varmt og godt, med gode makstemperaturer på dagtid. Slik vil det nok holde seg lenge, sier Andersen.

Artikkeltags