Gå til sidens hovedinnhold

Nå smeller det: – Tordenbygene er i øyeblikket på vei fra vest til øst

Artikkelen er over 2 år gammel

De neste timene er det gode muligheter for torden og lyn på Romerike, og det gjør ikke skogbrannfaren noe mindre.

(Romerikes Blad)

Flere steder i landet har i dag fått tordenbyger og lyn. Nå kan det også nå Romerike.

– Det er gode muligheter for torden og lyn i kveld. Tordenbygene er i øyeblikket på vei fra vest til øst og kan treffe Romerike, sier vakthavende meteorolog ved Meterologisk Insitutt, Anne Solveig Andersen.

Det meldes om en rekke skogbranner i fylkene Hedmark, Oppland, Vestfold, Østfold, Telemark, Buskerud og Aust-Agder. Ifølge NRK har det i løpet av dagen vært minst 72 branner: 20 branner i Østfold-området, fem på Sørlandet, minst sju i Telemark og 40 steder i Buskerud.

Tirsdag ettermiddag måtte flere brannbiler rykke ut til skogbrann ved Flolangen i Nes kommune.

Meteorologen opplyser om at det kan komme regn i kveld, men at det i hovedsak vil være lokale regnbyger.

– Det er vanskelig å si hvor bygene treffer. Det kan regne i en bygd, mens det er opphold i nabobygda. Det regnet vi får vil ikke akkurat gjøre skogbrannfaren noe mindre. Det skal mye regn til for at det skjer, sier Andersen.

Skogbranner over hele Sør-Norge

Mange titalls skogbranner i Sør-Norge fører til ventetid på nødtelefonene. Mange av brannene skyldes lynnedslag som hindrer slukningshelikoptre.

Torsdag ettermiddag var det et stort antall branner i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud og Hedmark og Oppland. Som følge av brannene har antallet helikoptre i beredskap i Sør-Norge blitt økt fra elleve til 16.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at flere helikoptre slet med å komme opp i lufta grunnet uvær.

– Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sa pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.

– Spredt overalt

Situasjonen er også krevende i Hedmark, der det er registrert branner i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset.

– Det brenner i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad. Det er spredt overalt, sier vaktleder Jan Karlsen til NRK, om noen av de 15 brannene i Østfold.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Fortsatt varmt

Les også

Disse koffertene skaper utfordringer på flyplassen

 

Også i morgen vil det være lokale regnbyger og mulighet for lyn og torden.

– På lørdag går derimot tordenværet lenger nord og mer innover i landet, sier Andersen.

Hva gjelder temperatur, vil det fortsatt være varmt.

– Det blir varmt og godt, med gode makstemperaturer på dagtid. Slik vil det nok holde seg lenge, sier Andersen.

Les også

Denne romerikskommunen topper lynstatistikken i hele landet

 

Kommentarer til denne saken