(Romerikes Blad)

De som synes det har vært vel varmt – og tørt – de siste ukene, kan glede seg over at det sydenlignende været nå gir seg.

– Etter mange uker med flere høytrykk over oss i Sør-Norge, er det på tide å gi slipp. Nå trekker sydenværet sørover, og fra torsdag av kommer lavtrykk til å regjere her til land, skriver meteorologene på Twitter.

Værskifte torsdag

På slutten av helgen kom det nedbør flere steder i Sør-Norge, men det vil klarne opp fra mandag kveld. Både tirsdag og onsdag ligger det an til å bli lite skyer og lange perioder med sol, skriver yr.no.

Så kommer regnet.

– Torsdag blir det et skikkelig værskifte. Vi får et stort lavtrykk inn fra vest som gir mye nedbør og kraftig vind i store deler av Sør-Norge. Torsdag kveld og fredag vil det merkes også i Nord-Norge, sier vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Meteorologisk institutt i Bergen til yr.

Fortsatt meget stor skogbrannfare

Men fram til da, er skogbrannfaren fortsatt på det høyeste nivået i store områder.

Ifølge Meteorologisk institutts oversikt over skogbrannfare ligger den mandag på rødt nivå ett eller flere steder i alle fylker.

I Østfold, Oslo og Vestfold gjelder det alle målesteder, og med få unntak er det også slik i Akershus, Hedmark, Buskerud og Sogn og Fjordane.

– Regnet vi fikk i går var kjærkomment, men dessverre ikke nok til at skogbrannindeksen gikk under klassifiseringen «Meget stor fare». Ildforbudet gjelder derfor fremdeles. Vi vet at dette oppleves som vanskelig for flere, så vi takker alle som respekterer forbudet, tvitrer Notodden brannvesen mandag formiddag.

For tirsdag viser varslet bedring noen steder.

Flere lavtrykk

Spesielt Vest- og Sørlandet får mye regn fra og med torsdag, og samtidig faller temperaturen – som vil ligge på 12–15 grader de fleste steder i Sør-Norge. Østlandet kan få noe høyere temperatur fredagen.

For de nordligste fylkene vil et lavtrykk føre til værskifte, og her vil temperaturene stige til over ti grader de fleste stedene.

Meteorolog Valved kan fortelle at lavtrykkene ligger i kø framover.

– Vi ser lavtrykksaktivitet i alle fall fram til tirsdag i neste uke.