Dette er forbudt!

FORBUDT: Dette kan være fristende for store og små i sommervarmen, men det har du ikke lov til i flere kommuner. FOTO: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX

FORBUDT: Dette kan være fristende for store og små i sommervarmen, men det har du ikke lov til i flere kommuner. FOTO: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX

Artikkelen er over 2 år gammel

AURSKOG-HØLAND: Ordfører Roger Evjen ber innbyggerne om å respektere vanningsforbudet, som har vært i kraft siden 5. juli.

DEL

Som følge av langvarig tørt vær innførte Aurskog-Høland kommune vanningsrestriksjoner for de kommunale vannverkene Store Langsjø og Sylomtjern fra og med 05. juli.

– Tørken har bare fortsatt. Derfor opprettholder kommunen vanningsforbudet og ber om at dette respekteres, sier ordfører Roger Evjen til indre.no

– Ikke vond vilje

Restriksjonene innebærer forbud mot vanning med spreder/slange. Vanning med kanne er tillatt. Vanningsrestriksjonene gjelder inntil annen beskjed gis.

– Har du sett noen i ditt nabolag som har sprederen framme?

– Nei, rundt meg her i Aurskog har jeg ikke sett noe. De som bruker spreder eller hageslange, tror jeg ikke gjør det av vond vilje. Jeg vil tro de ikke er klar over vanningsforbudet. Det er alltid greit å gjenta et budskap, sier Evjen.

Fyldig informasjon

De siste dagene har Indre fått flere henvendelser fra innbyggere som sliter med redusert vanntrykk.

På kommunens hjemmeside, www.ahk.no, er det fyldig informasjon om vannverkene og dagens situasjon.

«Ved normalt forbruk er du som abonnent sikret en god vannforsyning med tilfredsstillende trykk. Kommunenes vannforsyningssystem er imidlertid ikke dimensjonert for at alle skal kunne vanne samtidig. Når vannforbruket øker så reduseres trykket i ledningsnettet. Dette er årsaken til at høyereliggende områder opplever lavt trykk, eller blir uten vann, ved lekkasje. Den samme situasjonen vil oppstå dersom alle vanner samtidig – ledningene er rett og slett ikke dimensjonert for et så høyt forbruk. Dette er også en av årsakene til at det nå innføres vanningsrestriksjoner», heter det blant annet.

Gode råd om hagevanning:

  • Plenen din er robust og tåler tørke. Du bør prioritere blomster og busker.
  • Pass på at utendørs kraner ikke står og lekker.
  • Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler det bedre sol og tørke og blir ikke så fort tørt/brunt.
  • Vann i overskyet vær og gjerne under eller etter et regnvær. (De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann til ei rotbløyte).
  • Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann.
  • Andre vannkrevende aktiviteter som bilvask, vask av husfasader og lignede bør ikke gjøres i utrengsmål. Innrett arbeidet på en måte som krever minst mulig vannforbruk.

En familie på fire bruker i gjennomsnitt 500-600 liter vann per døgn. Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i tre-fire timer, tilsvarer dette et vannforbruk på 2500-3000 liter, altså fire til fem ganger normalt husholdningsforbruk.

Artikkeltags