Ulven som har drept og skadet flere hundre sauer er trolig skutt

Denne ulven ble skutt på Østre Toten i 05-tida mandag morgen. Foto: SNO

Denne ulven ble skutt på Østre Toten i 05-tida mandag morgen. Foto: SNO

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En ulv er felt på Toten. Trolig dreier det seg om ulven som har angrepet over 300 sauer i beiteområder den siste tiden.

DEL

(Romerikes Blad) (Oppland Arbeiderblad/NTB): Et flere uker langt mareritt for sauer og sauebønder i distriktet er over.

Rundt klokka 05 mandag morgen ble en ulv skutt i Østre Toten.

– Ulven jagde en sau forbi en jeger på post som fikk skutt den. Det var et perfekt skudd, og det var en god hendelse for bygdefolket, sier fellingsleder Kjell Bakken til NTB.

Ifølge Bakken er over 300 sauer drept eller skadd av ulv den siste tiden på Hadeland og Toten. Blant dem er flere sauer avlivet på grunn av store skader.

Ulven som ble skutt er ei tispe

Bakken ønsker foreløpig ikke gå nærmere inn på hvor i Østre Toten ulven ble skutt.

– Det vil bli tatt DNA-prøver av ulven, som er ei tispe, opplyser Bakken.

Etter alle solemerker er ulven som er skutt den som siden slutten av mai har hatt tilhold i beiteområdene mellom Hurdal, Gran og Toten. Flere hundre sauer har blitt drept og skadet av rovdyret, som har ført til unntakstilstand i næringen.

– En ekstrem lettelse

– Nå føler jeg en ekstrem lettelse! Vi har en egen Facebook-side og der er det mange som takker jaktlaget i dag, forteller Linda Suleng, talsperson for sauebønder på Østre Toten. 

Hun forteller at saueeierne fikk beskjed om å ikke reise ut til området da det i går kveld ble rapportert om ferske ulveangrep på sau i Lønnsjøen-området. Jaktlaget måtte få jobbe i fred. Og denne gang lyktes man altså i fellingsforsøket.

– I dag må vi ut og gjøre ettersøk etter sau i området der. Så tenker jeg at det nok er flere som har behov for en dag fri fra åsen nå, sier Suleng.

Næringen har de siste ukene organisert seg for å ha nær døgnkontinuerlig tilsyn med beiteområder på Totenåsen

«Marerittsommer»

Landbruksminister Jon Georg Dale (Sp) er lettet over at ulven er tatt.

– Endelig lykkes en med å skyte ulven som har drept flere hundre sauer i sommer. La oss nå håpe at marerittsommeren for sauebøndene er over, sier han til VG.

Dale lovet kompensasjon til bønder med direkte økonomiske tap på grunn av ulv da han møtte sauebønder på Hadeland og Toten fredag.

– Bøndene på og rundt Hadeland har hatt en ekstrem belastning som man ikke skal ha. I beiteprioriterte områder skal beitedyr ha forrang, uttalte han til NTB.

Artikkeltags