Gå til sidens hovedinnhold

Vedtok lisensjakt på 24 ulver

Artikkelen er over 5 år gammel

Rovviltnemndene i Hedmark og Akershus har vedtatt å åpne for lisensjakt på 24 ulver innenfor ulvesona til vinteren.

KAMPANJE! Få full digital tilgang og papiravisen i fire uker for kun 49,-

Det melder NRK.

Vedtaket skjedde mot tre stemmer.

Dermed blir det trolig jakt på 37 ulver medregnet jakt utenfor ulvesona.

I tillegg er det tidligere åpnet for lisensjakt på åtte ulver i Osdalsflokken utenfor ulvesona i Rendalen og Åmot.

Utenfor sona i Hedmark og Akershus kan det også jaktes på fem enkeltindivider.

– Vedtaket ivaretar mulighet for matproduksjon i utmarka, og er en naturlig oppfølging av Stortingets rovdyrforlik. Situasjonen for mange sauebønder har vært svært tøff, det er derfor betryggende å se at rovviltnemdene nå følger opp nasjonale vedtak, sier styremedlem i Norges Bondelag, Einar Frogner via en pressemelding.

Han viser til at mye ulv i ulvesona fører til økt fare for at ulven går inn i beiteprioriterte områder og gjør stor skade.

– I beiteområdet Rendalen ble 30 prosent av sauene tatt av rovdyr i sommer, blant annet av ulv som kom fra ulvesona. Da fellingstillatelsen omsider ble gitt var det for sent. Dagens vedtak er nødvendig for å forebygge slike tragiske hendelser, sier Frogner.

Frogner erfarer at mange bønder kvier seg for å sende sau ut på beite, og viser til at kun 1/3 av utmarksressursene i Hedmark brukes til matproduksjon i dag.

– Sauen klarer å danne utmarksressursene våre om til mat, det er både ekstremt ressurseffektivt og veldig miljøvennlig. Men i Hedmark ser vi at mye av utmarka blir liggende brakk på grunn av frykt for rovdyr, sier Frogner.