Ulvedrama på gårdsplassen

Fikk besøk av to ulver: LSK-legenden Bård Bjerkeland har bodd i Aurskog de siste årene. I dag fikk han og samboeren besøk av to ulver hjemme på gårdsplassen. En av familiens fem hunder kjemper for livet etter å ha blitt av den ene ulven.

Fikk besøk av to ulver: LSK-legenden Bård Bjerkeland har bodd i Aurskog de siste årene. I dag fikk han og samboeren besøk av to ulver hjemme på gårdsplassen. En av familiens fem hunder kjemper for livet etter å ha blitt av den ene ulven. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

AURSKOG: To ulver kom på besøk hjemme hos LSK-legenden Bård Bjerkeland i Aurskog i dag. Den ene ulven angrep familiens dachs.

DEL

5 uker for 5 kroner! Lokalavisen når det passer deg.

Et ulvedrama av de sjeldne utspant seg på gårdsplassen hjemme hos LSK-legenden Bård Bjerkeland og samboeren Ingvild Lian i Lomsneskroken i Aurskog litt før klokken 12 i dag.

LES OGSÅ: Indre Akershus Blad har spurt innbyggerne om holdningen til ulv

– Du må snakke med kjerringa mi. Det var hun som så det! Det er forferdelig det som har skjedd, sier Bård Bjerkeland til indre.no

– Hva hadde du gjort dersom du ble vitne til at ulver angrep hundene dine?

– Jeg hadde skutt! Jeg ville beskyttet hundene mine. Jeg hadde ikke vært i tvil og plaffet dem rett ned. Det er dette som er nødverge. Ulvene var 30-40 meter fra huset, sier Bård Bjerkeland, mest kjent som serie- og cupvinner for Lillestrøm Sportsklubb. I dag er han ivrig jeger og friluftsmann, bosatt i Aurskog.

Samboeren Ingvild Lian forteller hva hun ble vitne til.

– Jeg har fem hunder på gården, to elghunder, en dachs, en pomeranian og en chihuahua. Vi bor helt ute i skogkanten, så småhundene slipper jeg bare løs. Da jeg gjorde dette i dag, gløttet jeg ut av vinduet i døra litt etterpå og så det jeg trodde var en større hund ute på plassen. Først trodde jeg at det var en av elghundene som hadde kommet seg løs. Men så skjønte jeg at det var en ulv, forteller Ingvild Lian til indre.no

Livløs hund

Synet som møtte Aurskog-kvinnen kommer hun aldri til å glemme.

– Vår pomerian sto med labbene på snuten til ulven. Den liker å leke med den ene elghunden vår og skjønte nok ikke alvoret. Så får jeg se dachsen ligge nærmest livløs på gårdsplassen. 50 meter fra huset får jeg se ulv nummer to. Jeg hoier og skriker og til slutt lunter ulvene unna. De løper ikke i det hele tatt, forteller en oppskaket hundeeier.

Ingvild fikk samlet hundene og tatt hånd om dachsen. Den behandles for bittskader hos Bjørkelangen Dyreklinikk akkurat nå.

– Hunden var helt våt av blod. Jeg så hvordan ulvetennene hadde satt spor.

Hun forteller at samboeren Bård Bjerkeland og naboen har sett ulv i området tidligere.

– Det er både tatt bilder og film av den, forteller Ingvild.

– Beskriv ulven som var inne på gårdplassen.

– Den var stor. Jeg vil si dobbelt så stor som en jämthund. Jeg ble overrasket over størrelsen.

– Vurderer å flytte!

– Hva tenker du nå rett i etterkant?

– Jeg er kjemperedd! Jeg kommer ikke til å gå en eneste tur til i skogen. Vi flyttet hit for å kunne drive med aktivt hundehold og være mye ute i naturen. Bård er også en ivrig jeger. Dette snur alt på hodet. Jeg synes ulv er et flott dyr, men jeg vil ikke ha den innpå meg! Jeg er glad jeg ikke har småunger, sier Ingvild.

– Vurderer dere å flytte fra Aurskog?

– Ja, det kan du trygt si.

Bård Bjerkeland mener det er åpenbart at det må søkes om skadefelling av begge ulvene som var på gårdsplassen tidligere i dag.

– Vi vet ikke hvem av ulvene som angrep hunden vår. Ulver som oppfører seg på denne måten kan vi ikke ha. I Aurskog bor folk fordi de ønsker å bruke skog og mark og å jakte. Vi skal ikke være redde for å gå ut, sier Bjerkeland.

Statens Naturoppsyn er varslet om saken.

– Kvalifiserer ikke til skadefelling

Jan Huseklepp Wilberg i Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter at de har fått melding om ulveangrepet på hund i Aurskog.

– En representant fra oss er på vei til for å verifisere angrepet og eventuelt bekrefte at det er ulver.

– Kan det være noen som helst tvil om det?

– Jeg kan ikke si ja eller nei med nåværende kunnskap. Men hunden som er angrepet, skal ha blitt bitt kraftig. Samtidig forstår jeg det er litt sporsnø i området, slik at det skulle kunne la seg gjøre å fastslå hva som angrep hunden.

– Hvis det er ulver, som det meste tyder på, kan det da bli snakk om å åpne for skadefelling av individet?

– Dette er noe forvaltningsmyndighetene må svare på. Men i utgangspunktet er ikke ulveangrep på hund innenfor ulvesonen noen grunn til å gi slik fellingstillatelse. Hvis det er ønske om noe slikt må henvendelsen rettes til Fylkesmannen, eventuelt Miljødirektoratet.

Mange hunder tatt

Området hunden i Aurskog ble angrepet i, ligger i reviret til Aurskogparet, der det nå også er bekreftet yngling i  fjor, noe som gjør det høyst usikkert hvor mange dyr det nå er i dette reviret.

I løpet av det siste halvannet årene har tre hunder blitt tatt av ulv i området. En engelsksetter og to elghunder. Alle tilhørende Hans Rasmus Astrup på Skjatvet i Gansdalen.

Artikkeltags