Ingvill er opphavet til NRKs Skam-navn

Engasjert: Ingvill Marie Louise Nyborg elsker jobben sin som produsent i NRK, og alle hobbyene sine som å sy, plukke bær og sopp og sylte og safte. I det lille huset sitt i Høland henter hun nye krefter og inspirasjon til å lage nye dramaserier. Alle foto: Anne Enger Mjåland

Engasjert: Ingvill Marie Louise Nyborg elsker jobben sin som produsent i NRK, og alle hobbyene sine som å sy, plukke bær og sopp og sylte og safte. I det lille huset sitt i Høland henter hun nye krefter og inspirasjon til å lage nye dramaserier. Alle foto: Anne Enger Mjåland

Artikkelen er over 2 år gammel

FOSSER: NRKs Skam har blitt et internasjonalt kultfenomen. En av de som har vært med på å utvikle nettdramaserien, feirer jul og nyttår i huset sitt i Høland.

DEL

2 måneder for 49 kroner! Lokalavisen når det passer deg.

– Vi er blitt så glad i huset og hagen med de 20 bærbuskene! Jeg har det så travelt med å sylte og safte om sommeren at jeg ikke tar av meg forkleet når jeg skal på butikken en gang!

Ingvill Marie Louise Nyborg (46) svinser rundt med blomstrete bluse og et målebånd rundt halsen. Datteren Ebele (14) spiller musikk på rommet sitt i andre etasje, ektemannen Jude er på jobb i Oslo, der familien bor til daglig – og Ingvill plukker fram kaffekoppene i gjennomført retrostil.

Sterke røtter

Det var i denne bygda bestemor bodde; hun som lot lille Ingvill få låne mopeden for å reise til Elverhøy og kjøpe seg is.

Det var her Ingvill bodde i perioder av barndommen, og det er her hun har mamma Reidun, pappa Bjørn, storebror Asle – og gode naboer som hun, Ebele og Jude spiser syltelabber sammen med før jul.

Og det var hit Ingvill nærmest flyktet da arbeidet med Skam nesten tok overhånd.

– Jeg var i ferd med å bli et jobbmonster. Datteren min så jeg mest på Instagram – og jeg tenkte det var helt ok. Det var det verste!

«Skam» av Salman Rushdie

Tenåringsmammaen gyser ved tanken, og forteller at det tok henne flere måneder å lande, «og komme tilbake til meg selv». Skam ble en suksess ingen kunne forestille seg, og Ingvill er faktisk opphavet til navnet.

– Vi diskuterte veldig mange navn og hadde en kjempelang runde på det. Deadline nærmet seg. Vi måtte bestemme oss! Som så mange ganger før, når idétørke oppstår, gikk jeg til boktitlene mine. Jeg tok en hjemmedag, stilte meg opp foran bokhylla – og begynte å lete.

«Skam» av Salman Rushdie dukket opp.

Og slik ble serien «født».

– Skam! Det er én stavelse. Det er drøyt, og in your face.

Ingvill mener noe det beste med suksessen er at «folk har fått kjærlighet til ungdom».

Sommeren 2014 begynte hun å jobbe med det som skulle bli Skam, men Ingvill har nå sluppet taket i serien og gått videre.

Planlegger ny dramaserie

Hun er for lengst i gang med planleggingen av en ny dramaserie.

Denne gang skal det handle om familieliv.

– Er det mulig å lage en serie som kan bringe barn og voksne sammen? Det er spørsmålet vi har stilt oss, sier Ingvill hemmelighetsfullt. Stort mer kan hun ikke røpe.

Ingvill og produksjonsstaben hennes starter castingen for sesong én i 2017. Det betyr at de rett over nyttår starter jobben med å besette roller.

I forberedelsene til Skam gjennomførte de flere hundre intervjuer med ungdommer for å høre om dagliglivet og plukke opp humoren. De reiste rundt på skolerevyer, og deltok på castinger til dem. Lignende forberedelser gjøres til den nye dramaserien, men Ingvill sier hun aldri kommer til å la arbeidet gå ut over familien igjen. Og til sommeren vil hun igjen bli å finne blant rips, solbær– og stikkelsbærbuskene sine i Høland.

Artikkeltags