– Slumbrødrene fremmer folkehelsa

BURSDAGSBARN: Hans Kristian Pålerud delte ut kake til Jan Vestreng (t.v.), Hans Nordby (skjult), Per Andresen, Odd Moseby, Tore Ødegaard, Nils Langstad (skjult), Viktor Nyborg, Johnny Holtet, Gunnar Hammer,Joel Ødegård, Asbjørn Østereng og Truls Engh under Slumbrødrenes tiårsmarkering. Alle foto: Roger Ødegård

BURSDAGSBARN: Hans Kristian Pålerud delte ut kake til Jan Vestreng (t.v.), Hans Nordby (skjult), Per Andresen, Odd Moseby, Tore Ødegaard, Nils Langstad (skjult), Viktor Nyborg, Johnny Holtet, Gunnar Hammer,Joel Ødegård, Asbjørn Østereng og Truls Engh under Slumbrødrenes tiårsmarkering. Alle foto: Roger Ødegård

Artikkelen er over 2 år gammel

AURSKOG/BJØRKELANGEN: Lørdag fylte «Slumbrødrene» – et kjent syn i «bybildet» på Bjørkelangen, ti år. Indre fikk være med på jubileumsturen til Stigen. Turen ble et meget interessant sosialt studium...

DEL

Det hele startet som ei gågruppe for BSFs æresmedlemmer. Ti år etter er det et sosialt tilbud for en rekke karer i sin beste alder.

Indres utsendte fikk fredag være med gjengen på tur – på dagen ti år etter at gågruppa ble startet av Hans Nordby, nylig avdøde Odd Gunnar Holtet og Per Andresen.

Æresmedlemmer

Alle tre er æresmedlemmer i Bjørkelangen Sportsforening, og opprinnelig ble det gått fem dager i uka.

– Etter hvert kuttet vi ned til tre ganger i uka, forteller setskogingen Tore Ødegaard, som ble med i gruppa 14 dager etter den ble startet 21. oktober i 2007.

Mandager og onsdager er gjengen etter hvert et kjent syn i Bjørkelangens «bybilde», der de strener av gårde fra bak Indregården og tar sikte på runden om Svarttjern, Eksismoa og Eidsdammen.

Etterpå er det skrøner og gode historier, bakst og kaffe i Aages lokaler i Gågata.

Båndene til BSF er tette, og hver onsdag jobber karene dugnad for sportsforeningen i sine hjerter. De rydder søppel rundt og på Bjørkelangen kunstgress.

Jobber dugnad

– Vi har også malt hus på dugnad og rydder søppel langs fylkesvei 170 fra Røytjern til Bjørkelangen til inntekt for BSF hvert år. Også griller vi under Bjørkemart’n, forteller Ødegaard.

Selv om det er karer født cirka fra 1930 til 1950 med i gruppa, har de plass til yngre medlemmer også.

Rekrutterer

– Ja, ryktene om at vi har et «barn» på 45 med oss, stemmer. Morten (Nordby, journ.anmrk.) er under opplæring med det å bli pensjonist som mål, sier Ødegaard, med glimtet i øyet.

Mens det er med mellom ti og 15 turglade karer og går mandag og onsdag, er det gjerne med noen flere hver fredag. Da går turen til Stigen.

– For at alle skal være med, har vi spleiset på nøkkel til bommen ved slalåmbakken og på brøyting vinterstid. Hver fredag fyller vi opp to biler, som kjører inn. Da blir det satt fram campingstoler og fyrt opp i grillen, også spiser vi pølser og koser oss. Det sosiale samholdet er viktig i gruppa vår, forklarer Odd Moseby.

Per Andresen har ført dagbok over hvem som var med og gikk, og hvor turene gikk i flere år. Per i dag publiseres kun en oversikt over dem som er med og når de fyller år. Er det rundt tall må vedkommende enten holde kake eller pølser til alle.

Fredagen var det 15 deltakere, og Moseby, gjengens svar på Eivind Hellstrøm, dog med en noget mildere tone, er som vanlig grillmester.

Rollefordeling

Selv om intet hierarki finnes i gruppa, er det klart definerte roller. Hans Nordby (88) har ansvaret for å holde grillrista rein, Viktor Nyborg (bålansvarlig og førstereserve som grillmester i tillegg) og Gunnar Hammer setter ut stoler og Dagfinn Nordby leser «ord for dagen», eller grisevitser, som noen også ville kalt det.

Tore Ødegaard og Tor Amund Bliksrud har holdt ved til bålet, mens Per Andresen er innkjøpssjef og pengeinnkrever.

Før turen gikk av stabelen skal vi villig innrømme at vi så for oss at gruppa diskuterte heftig og løste verdensproblemer, gjerne med en «alt var bedre før-holdning». Der tok vi med skam og melde feil.

Fikk passet påskrevet

Det går i idrett, alt fra ståa i AHFK til den siste europaligakampen til RBK, og fleipen sitter løst. En av gruppas mange muntrasjonsråd, Nils Langstad, får passet påskrevet så det holder denne fredagen.

Spøkefuglen Tore Ødegaard har fått fabrikkert et bilde han sender rundt til alle rundt leirbålet i gapahuken ved det idylliske tjernet.

Bildet forestiller Nils Langstad, klippet inn på en mannekropp med en rekke lettkledde damer rundt seg, og har teksten «Hugh Hefner, som bygde Playboy er død, men nå har Nils Langstad overtatt!»

Gjentatte krav om å plassere bildet på Indres midtside må vi lattermildt avvise, mens Langstad rister på hodet – påtatt irritert.

Langstad er nemlig en spøkefugl av de sjeldne selv.

– Engen er velkommen

– Nils foreslo at vi skulle dra til Frognerparken og stjele Sinnataggen og smugle statuen inn på Svein Engens kontor. Lensmannen kom tilfeldigvis kjørende og parkerte idet Nils klekket ut planen. Vi kalte ham til oss og fortalte om planen, og han gliste godt. Han er vel pensjonist snart selv, så hvis du leser dette, Svein, så er du hjertelig velkommen til å være med oss, understreker Tore Ødegaard.

Basen karene går fra på mandag og onsdag er bak lensmannskontoret på Bjørkelangen. Det er her det gås fra mandag, onsdag og fredag, men det har ikke bestandig vært sånn.

– Nei, på starten møttes vi på parkeringsplassen ved LHL, men etter at noen av beboerne trodde vi var en gjeng som solgte narkotika, byttet vi arena, til parkeringsplassen like ved det som var Bjørkelangen barnehage tidligere, før den ble revet. Nå møtes vi i nærheten av politiet, og det er kanskje like greit, da får vi ikke foretatt oss noe uten at Lovens lange arm får det med seg, fortsetter Ødegaard, med et solid glimt i øyet.

Villstyringer

I kjølvannet av episoden ved LHL og det planlagte Sinnataggen-tyveriet, fikk Odd Gunnar Holtet etter sigende tillatelse fra lensmannskontoret til å lede den noe villstyrige gjengen pensjonister gjennom Bjørkelangens gater før de kom ut i ulendt terreng, for å «lette politiets arbeid».

Selv om det spøkes over en lav sko og de gode replikkene sitter tett som hagl, er det mulig å få noe seriøst ut av den voksne forsamlingen også.

– Trivelig atmosfære

– Vi går over to mil i uka totalt, og det er hyggelig å komme ut og møte andre i en trivelig atmosfære, slår Johnny Holtet fast.

Gruppas yngstemann Lars Walter Andresen (67) er enig.

– Dette er et folkehelsetiltak midt i smørøyet.

Og når vi stiller spørsmålet rundt hva den nye kommunen bør hete, har karene klare meninger:

Klare meninger

– Det eneste rette er Bjørkelangen, slår Odd Moseby fast.

Mange er enige, men Hans Nordby har et artig forslag:

– Hva med Stigen kommune, det ligger jo på grensa mellom Aurskog og Bjørkelangen, også kan tjernet være kommunevåpenet?

Latteren gjaller mellom berg og skog rundt bålet i Aurskog, som faktisk er adressen på destinasjonen.

– Det er skogen til Lars Lier vi befinner oss i, forklarer Johnny Holtet.

Gruppa har plass til flere, men det er kun rom for de over 62 år, og kun karer.

– Vil prate fritt

– Ingen damer?

– Nei, vi må kunne prate fritt. Opptaksprøven er forresten å bade naken i Stigtjern – på vinteren. Fra spøk til alvor: Neste fredag forventer jeg at ordfører Roger Evjen møter opp på Stigen med marsipankake – som takk for at vi tar folkehelsa på alvor. Vi sparer samfunnet for mange hundretusener med dette tiltaket, avslutter Tore Ødegaard.

Artikkeltags