Svømmehallen koster 10 millioner å drifte i året – halvparten må subsidieres av skattebetalerne

Reiser seg: Slik ser svømmehallen på Bjørkelangen ut i dag.

Reiser seg: Slik ser svømmehallen på Bjørkelangen ut i dag.

Artikkelen er over 3 år gammel

BJØRKELANGEN: Det vil koste skattebetalerne cirka 5 millioner kroner netto å drifte svømmehallen Bjørkebadet i 2019. Da er ikke renter og avdrag på lånet inkludert.

DEL

I rådmannens forslag til økonomiplan for 2018 til 2021 er det for første gang lagt inn driftstall for svømmehallen Bjørkebadet på Bjørkelangen, som i disse dager reiser seg ved rådhuset.

Politikere: – En skandale!

Helt siden tanken om svømmehall ble lansert, har flere politikere etterspurt et driftsbudsjett for anlegget. Konkrete svar har ikke kommet fra administrasjonen, men det har vært signalisert at driften skulle gå omtrent i null sammenlignet med drift av et mindre basseng ved nye Bjørkelangen skole. Den estimerte kostnaden på drift av et mindre basseng var 800.000 kroner.

Men nå viser det seg at driften av Bjørkebadet vil bli en betydelig økonomisk belastning for Aurskog-Høland kommune – eller skattebetalerne om du vil.

Besøkstall: 50.000

I økonomiplanforslaget for 2019, som vil være Bjørkebadets første fulle driftsår, kommer følgende tall fram:

Kostnader: 10 millioner kroner.

Inntekter: 4,5 millioner kroner.

Netto driftsutgift for Aurskog-Høland kommune vil bli på 5,5 millioner kroner årlig. I den summen er ikke renter og avdrag på byggelånet, på om lag 3 millioner kroner, tatt med. I den summen er heller ikke antatt kostnad for basseng på Bjørkelangen skole på 800.000 kroner beregnet inn.

For 2019 er det lagt til grunn at 50.000 betalende gjester besøker Bjørkebadet.

I tillegg har svømmehallen blitt langt dyrere enn først antatt. Det første vedtaket kommunestyret fattet var at Bjørkebadet maks skulle finansieres med 30 millioner kommunale kroner. Men i oktober 2016 stemte politikerne for å bruke 11,5 millioner kroner på blant annet en velværeavdeling, heve- og senkebunn og tidtagersystem.

Og på toppen av det hele ble det tidligere i høst bevilget 3 millioner kroner til etablering av parkeringsplasser ved svømmehallen.

– Forsiktige anslag

– Vi har brukt erfaringstall fra andre svømmeanlegg, som Nes og Kongsvinger. Vi har lagt forsiktige anslag til grunn, forteller kommunalsjef for teknisk drift og kultur i Aurskog-Høland kommune, Per Ole Rønnning, til Indre Akershus Blad.

– Det er vanskelig å få et svømmeanlegg til å gå i null. Det vil koste cirka 5 millioner kroner å drive dette anlegget i 2019. Så får vi se om budsjettene skal justeres etter hvert. Vi har ingen erfaring med slike budsjetter og ikke minst må vi se hvor mange som bruker anlegget.

I regnestykket skal det også tas med at bassenget på Bjørkelangen skole legges ned, og dermed sparer kommunen for driftsutgifter.

Onsdag publiserte Indre Akershus Blad en oversikt over forslagene til pris på ulike billetter til Bjørkebadet. På avisens Facebook-side er diskusjonen i gang. Noen mener prisene er altfor dyre, andre mener de er på et greit nivå.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken