(Romerikes Blad)

[NETTAVISEN:]  Strømprisene er nå over dobbelt så høye som på samme tid i 2016. Også sammenliknet med i fjor er prisene kraftig opp.

Strømprisene har skutt i været den siste tiden som følge av sprengkulda i slutten av februar. Prisene er på sitt høyeste på 13 måneder.

En kilowatttime koster nå 0,402 kroner i Sør-Norge og 0,432 kroner i Midt- og Nord-Norge. Det er mer enn en fordobling fra samme tid i 2016 og en økning på mellom 50 og 83 prosent fra ifjor. Det viser tall fra strømbørsen Nordpool. 

Sprengkulda har skylden

Det er temperatur, nedbør og hvor mye vann det er i magasinene som primært avgjør hvor høye strømprisene her. Eksperter Nettavisen har snakket med peker imidlertid alle på sprengkulda den siste tiden som hovedgrunnen til prishoppet vi har sett.

 

- På kort sikt er det kaldt vær som sender prisene opp. Samtidig har det faktisk kommet litt mindre snø enn hva som er normalt på denne tiden av året. Det taler for at prisene vil holde seg dyrere enn vanlig utover på våren, sier Senioranalytiker Odd Johan i Wattsight til Nettavisen.

Stina Johansen, kommunikasjonsdirektør ved Nord Pool, peker også på kulda.

- Vi ser at været spiller en stor rolle i det norske markedet. Når kulda kommer, øker etterspørselen etter strøm, og da øker også prisene, sier hun til Nettavisen.

Kaldt 

Statsmeteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk Institutt bekrefter at vi er inne i en uvanlig kald periode, og at dette driver strømprisene oppover.

- Selv for vinter å være er dette en kald periode. Med tanke på at vi snart er i mars, er det spesielt uvanlig. Samlet sett ser dette ut til å bli den kaldeste perioden i vinter, sier han til Nettavisen.

Han må også skuffe de som håper på mildvær og dermed lavere strømpriser med det første

- Det blir ikke mildvær med det første, selv om den helt ekstreme kulden gir seg før helgen. Men sannsynligvis blir det kaldt i hvert fall frem til 10. mars. Det er ingen tydelig tegn på væromslag, sier Erisken.

- Så vi trenger ikke legge bort skiene med det første?

- Nei, overhodet ikke, sier statsmeteorologen.