En reise i fotballverdenen

FOTBALLFRELST: Fotball er en av Ivar Kinns store lidenskaper. Nå har gansdølen utgitt en bok med de mest utrolige historier og anekdoter fra fotballens historie verden rundt. Foto: Øivind Eriksen

FOTBALLFRELST: Fotball er en av Ivar Kinns store lidenskaper. Nå har gansdølen utgitt en bok med de mest utrolige historier og anekdoter fra fotballens historie verden rundt. Foto: Øivind Eriksen

Artikkelen er over 3 år gammel

GAN: Har du hørt om OL-finalen i fotball som varte i 39 minutter? Om hunden som reddet Manchester United? Om at AC Milan ble stiftet av seks fulle engelskmenn? Eller da en mann med øks scoret alle målene?

DEL

KAMPANJE! Få full digital tilgang og papiravisen i fire uker for kun 49,-

Trolig er dette ukjent fotballhistorie også for deg. Men nå kan du få vite sannheten bak disse i boka Fotball! Utrolig! Men sant! utgitt av Ivar Kinn fra Gan.

I en murstein av ei bok på 485 sider har den fotballinteresserte gansdølen samlet de utroligste historier og anekdoter fra fotballens fødsel fram til i dag.

– Det har tatt tid fra tanke blir realitet, forteller 62-åringen. Vi treffer han hjemme i Gansdalen der han driver sitt eget forlag, Egenbokforlaget, der han så langt har utgitt et 250-talls bøker.

I tillegg er han fast kryssordleverandør til flere tidsskrifter i Egmont og Bonnier forlag, som blant andre Kamille, Tara og Familien.

Ideen om å få samlet kuriositeter fra fotballhistorien verden rundt ble unnfanget for 20 års tid siden. Men det var først etter en hjertestans i 2011, det ble fart i sakene.

– Da det gikk bra, bestemte jeg for at nå skulle noe skje med planene, og her er resultatet, sier han og peker på boka.

Skrivekløe har han alltid hatt, og gjennom årene har han vært journalist i Billedbladet NÅ, Norsk Ukeblad samt frilanser i en periode før han valgte å satse på en kombinert egen karriere som forlegger og kryssordmaker.

Første oppdrag i Indre

– Mine første kroner som journalist tjente jeg for øvrig i Indre Akershus Blad som sjuåring. Da med en liten sak om ei utforkjøring i Gansdalen som jeg fikk fem kroner i honorar for, kommer det småhumrende.

Det lille utklippet er for øvrig vel tatt vare på den dag i dag.Innholdet i den ferske fotballboka er blandet av skjemt og alvor.

Ikke minst er det interessant å lese hvordan fotballreglene har blitt til siden starten. Siden den gang det var løpere og driblere, der løperne kunne ta med seg ballen i hendene, mens driblerne førte den med foten.

Men det er så mye, mye mer!

Visste du for eksempel at fotballdommeren ble til ved en forglemmelse? At Queens' Park var ubeseiret i sju år? At Manchester Uniteds keeper Alex Stepney brølte kjevene ut av ledd ved en anledning? At B-kampen mellom Fiorentina og Pistoiese i 1954 ble stoppet av UFOER? Eller at pausen i en fotballkamp ikke ble til for at spillerne skulle hvile, men det ble spilt etter to forskjellige regelsett og da måtte en stopp til for at hjernen skulle omstille seg hos spillere og dommer?

Linjemannens begrunnelse for at han godkjente Englands tredje mål i VM-finalen mot Tyskland i 1966 får du også.

– Det har vært en spennende reise, sier Ivar Kinn, med adresse til boka.

Blant annet satt han 14 dager på British Library i London og hentet ut stoff fra det aller helligste i britisk fotballhistorie.

– Men jeg har også hatt en rekke gode støttespillere, fra dagens Dalen-leder Thomas Sagen til matematikeren og filosofen Alex Bellos som ga meg nye vinkler å betrakte spillet fra, forteller Kinn.

Gir 50 prosent til DIL

Han har for øvrig gitt Dalen IL, som har tilhold ei langpasning fra stuevinduet, en generøs gest.

Laget selger boka gjennom sin sportsshop på nettet, og klubben får halvparten av inntektene.

– Litt må en jo gjøre for en klubb som har betydd så mye for meg gjennom årene, sier fotballbokforfatteren Ivar Kinn.

Artikkeltags