Elevene åpnet kafé og galleri

Språkkafe: Ingrid Piro Ekeberg og Henrik Andresen, forteller om spennende møter mellom ulike kulturer. Begge foto: Marit Reisjaa Karlsen

Språkkafe: Ingrid Piro Ekeberg og Henrik Andresen, forteller om spennende møter mellom ulike kulturer. Begge foto: Marit Reisjaa Karlsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SØRUMSAND: Elever fra Bingsfoss ungdomsskole tok i bruk et tomt butikklokale til språkkafé og kunstutstilling i eget galleri i Fokus Butikksenter.

DEL

Trender i Europa viser at kjøpesentrene må ha en større interaksjon med verden utenfor om de skal overleve. Dra inn andre aktiviteter som kunst, kultur og sport, slik at de bli attraktive på en annen måte. Butikkdriften endrer seg på grunn av netthandel.

Unikt

– Det handler også om hvordan man får ungdommen til å få ett forhold til et samlingssted i lokalmiljøet, sier Eli Folkestadaas fra Urban Jungle Agency.

Det er en nabolagsutvikler som er engasjert av Newsec Basale som står for den tekniske og kommersielle forvaltningen av Fokus Butikksenter.

– Dette er ganske revolusjonerende. Vi kjenner ikke til andre i Norge som har gjort dette. Ekstra moro er det at dette skjer i jubileumsåret, senteret fyller 40 år i år. Det er på tide å fornye seg, sier hun.

Språkkafé

Språkkafeen er i regi av Bingsfoss ungdomsskole i samarbeid med Voksenopplæringen og Frivillighetssentralen. Her kan fremmedspråklige snakke med sambygdinger for å bli bedre i norsk.

– Det ble en megasuksess, sier Ingrid Piro Ekeberg og Henrik Andresen fra 8. klasse.

Cathrine Stavnes, faglærer og ansvarlig for språkkafeen, er også veldig fornøyd.

– Dette er nyttig og lærerikt for alle parter, sier hun.

Kunstutstilling

Faglærer Riikka M. Kallio er ansvarlig for kunstutstillingen, og stolt av elevene fra 8.–10. trinn.

– De har laget alt selv. Kunsten, logo, de har hengt opp alle bildene og er med på alt fra a til å. Det har vært en integrert del av skolehverdagen, sier hun.

Arbeidslivsfag er nytt i år. Elevene skal lære om utdanning og arbeidsliv – et veldig nyttig fag, ifølge læreren.

– De må skjerpe seg litt ekstra når de samarbeider med folk fra næringslivet og ser hvordan de jobber, og de får trening i å prate foran en forsamling. Det er veldig nyttig og de liker det godt, sier hun.

Det kan Valerija Pereplolkina og Anitta Glen bekrefte. De har begge kunst utstilt. Det samme har Malin Holvik og Sunniva Hoff-Olsen.

– Det var veldig gøy å komme inn i et tomt, hvitt lokale med blanke ark, og se på det nå, sier jentene entusiastisk.

– Vi har lært masse, og så er det stas at ordføreren er her for å åpne utstillingen.

Vinn vinn

– Dette er lokalsamfunnet på sitt beste. Det er bra for næringslivet og skolen, og en boost for elevene, sa ordfører Marianne Grimstad Hansen da hun foretok den offisielle åpningen av Galleri Bingsfoss.

De mange besøkende ble også imponert. Astrid Forsberg ble fascinert av ungdomsskoleelevenes innsats.

– Jeg trodde det var videregående som hadde utstilling, så nå ble jeg overrasket. De er veldig flinke, og så unge. Dette er jo helt fantastisk, sier hun, og stopper opp foran en tegning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken