– Elever fra små skoler har minst like gode forutsetninger, om ikke bedre, for å takle overgangen til ungdomsskolen

ENESTE: Thor Lindberg er eneste mannlige rektor i Aurskog-Høland.  – Kompetansen er jo det viktigste, sier han.

ENESTE: Thor Lindberg er eneste mannlige rektor i Aurskog-Høland. – Kompetansen er jo det viktigste, sier han. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

LIERFOSS: Han er utdannet kokk, og elsker å kjøre motorsykkel. Thor Lindberg er ansatt som ny rektor ved Haneborg skole.

DEL

– Jeg gleder meg skikkelig, sier Thor Lindberg til indre.no.

Thor Lindberg tar en liten fem-minutter på trappa foran hovedinngangen. Ingenting er så tomt som en skolegård i sommerferien, men om få dager fylles den opp av 115 spente elever. Det er dét den nye rektoren gleder seg til.

Thor Lindberg kommer rett fra stillingen som avdelingsleder for tilrettelagt opplæring ved Rælingen videregående skole. Før det jobbet han i flere år ved Kjelle videregående skole på Bjørkelangen. Det er en skole som jobber etter konsekvenspedagogiske prinsipper. Det vil si en pedagogikk som vektlegger elevenes sosiale læring like mye som den faglige.

En god oppvekst

– Skal du innføre konsekvenspedagogikk på Haneborg?

– Nei, men menneskesynet vil nok prege min hverdag som rektor. Konsekvenspedagogikken har et grunnleggende positivt menneskesyn. Som rektor ønsker jeg å legge til rette for at elevene skal få en god oppvekst. Det handler om at barna skal lære seg å forholde seg til andre mennesker og bli en deltager i samfunnet, i tillegg til at det faglige selvsagt må være på plass.

Lindberg legger ikke skjul på at han har ønsket seg en jobb som rektor i grunnskolen en god stund. Derfor grep har muligheten med begge hender da den dukket opp.

At jobben ligger i jogge-avstand fra hjemmet i Festningsåsen på Bjørkelangen, kunne ikke passet bedre.

– Jeg har ambisjoner om å sykle, jogge og gå på rulleski til jobben, så får vi se hva det blir til i praksis, humrer den treningsglade 44-åringen. Han er eneste hane i kurven i rektorkollegiet i Aurskog-Høland, uten at han ser på det som noe problem i det hele tatt.

– Det beste er selvsagt en blanding av kvinner og menn, men det er jo kompetansen som er det viktigste. Ikke kjønn.

Minst like godt rustet

I en kommentar til at Haneborg skole flere ganger vært truet av nedleggelse, sier den nye rektoren at «jeg kan ikke forhindre nedleggelse dersom politikerne vil det, men da skal de jammen ha gode argumenter!»

– Det er om å gjøre å gjøre skolen så god som mulig, og vi må vise at vi jobber godt pedagogisk. Elever fra små skoler har minst like gode forutsetninger, om ikke bedre, for å takle overgangen til ungdomsskolen. Hver enkelt har fått tett oppfølging, og relasjonen mellom elev og lærer har gjerne vært god. At innføringsklassen for flyktning- og innvandrerbarn er lagt til Haneborg, gir også skolen «et ekstra bein å stå på», mener Lindberg.

Selv har han tre sønner på 14, 16 og 19 år. Eldstemann er nettopp etablert som student ved NTNU i Trondheim, og en del av sommeren har gått med på å installere sønnen i den nye byen.

– Det var litt rart å reise fra ham der, sier pappa Lindberg, og medgir at han og kona starter på en ny epoke i livet. Den innbefatter nyinnkjøpt hytte på Rena, hvor matfar håper han og irsk setteren Lara (1) i fremtiden kan få noen gode jaktopplevelser.

Artikkeltags