(Romerikes Blad)

– Det blir ikke mer bananas enn det her, hva angår antall branner, opplyser vaktsjefen ved Øst 110-sentral til nrk.no torsdag kveld.

Overfor rb.no i 19.15-tida legger han til at de akkurat nå har en lang rekke oppdrag i distriktet – også på Romerike.

– Det er helt kaotisk her nå. Det brenner i hele distriktet og vi jobber med å skaffe oss oversikt, opplyste 110-sentralen torsdag kveld.

Noe mer rakk han ikke å si før han måtte legge på.

Verken brannvesenet eller politiet har hatt tid til å håndtere pressehenvendelser i kveld.

RB-journalist Toril Hedum opplyser klokka 19.40 at brannvesenet har rykket ut til en mulig brann i Gansdalen i Fet, mens Indre-journalist Roger Ødegård er på stedet i forbindelse med en skogbrann på Finstadbru i Aurskog-Høland.

Bare et par kilometer unna brant det også i skogen, ifølge RB-fotograf Vidar Sandnes.

Også i Minnesund var brannvesenet i aktivitet, ifølge NRK.

677 strømløse

I Hurdal var flere hundre boliger strømløse på grunn av tordenvær, ifølge Hafslund Nett.

– Lynet har slått ned og 677 kunder i Hurdal er for øyeblikket strømløse, i tillegg til 79 i Nittedal, Morten Schau kommunikasjonssjef i Hafslund Nett.

Hafslund har i dag hatt en del strømbrudd i hele nettet fra Østfold i syd til Hurdal i nord og jobber nå begge steder for å finne feilen.

– Vi kobler inn stykkvis helt til vi finner feilstedet her. Vi håper det går sånn rimelig raskt, men det er litt avhengig av hva slags feil som er oppstått.

Skogbranner over hele Sør-Norge

 

Mange titalls skogbranner i Sør-Norge fører til ventetid på nødtelefonene. Mange av brannene skyldes lynnedslag som hindrer slukningshelikoptre.

Torsdag ettermiddag var det et stort antall branner i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud og Hedmark og Oppland. Som følge av brannene har antallet helikoptre i beredskap i Sør-Norge blitt økt fra elleve til 16.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at flere helikoptre slet med å komme opp i lufta grunnet uvær.

– Vi setter inn flere snart. Problemet er at helikoptrene ikke kan fly på grunn av lyn og torden, sa pressetalsperson Anders Fevik i DSB til NTB.