Russ lagt inn på Ahus med smittsom hjernehinnebetennelse

Artikkelen er over 2 år gammel

Ullensaker kommune melder at en russ er lagt inn på Ahus med smittsom hjernehinnebetennelse

DEL

(Romerikes Blad) Kommunene melder dette på sine nettsider lørdag formiddag:

En russ fra Ullensaker kommune er nå innlagt på Ahus med smittsom hjernehinnebetennelse. Den smittede kvinnen har det etter forholdene bra.

Kommuneoverlegen er varslet og har startet med å kartlegge hvem den smittede har hatt kontakt med. Kontaktnettet til den smittede vil da bli kontaktet og forebyggende medisinering vil bli igangsatt ved behov.

Dersom noen opplever feber og dårlig almenntilstand oppfordrer kommuneoverlegen befolkningen til å ta kontakt med legevakt. 

Fakta

  • Smittsom hjernehinnebetennelse skyldes meningokokkbakterier.
  • Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. En forklaring kan være at de er mer utsatt for smitte på grunn av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn.
  • Sykdommen utvikler seg raskt og det er viktig å komme seg tidlig til behandling.
  • Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis man ikke deler flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking eller passiv røyking. Det er også mulig å vaksinere seg.
  • Det blir stadig færre tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Norge. I 2011, 2012 og 2013 registrerte man henholdsvis 38, 24 og 27 tilfeller av meningokokkinfeksjoner, mot cirka 100–150 tilfeller årlig i tidsrommet 1987–1997.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Apotek1

- Vi oppfordrer russen til å ikke utsette seg unødvendig for hard festing med lite nattesøvn og stort alkoholinntak. Dette svekker kroppens immunforsvar. Man bør heller ikke drikke av samme flaske, sier kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker kommune

Kommuneoverlegen sier til RB at han skal snakke med pasienten lørdag ettermiddag.

– Vi er fortsatt i første fase av arbeidet. Vi skal kartlegge hvilke personer pasienten har vært i kontakt med de siste syv dagene, og disse vil så få tilbud om forebyggende tiltak.

Vaksine

All russ tilbys vaksine mot hjernehinnebetennelse. Opplsutningen har vært god.

– Jeg har ikke nøyaktig tall på hvor mange som har tatt den, men oppslutningen har vært god.  Vi venter imidlertid fortsatt på svar på om denne pasienten er smittet av en type bakterie vaksinen virker mot, sier Meyer-Myklestad.

Fra Ahus får RB opplyst at pasienten er stabil.

Sykehuset kan foreløpig ikke gi ytterligere opplysninger.

Smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden sykdom. Det ble registrert 18 tilfeller av smitten i Norge i fjor.

– Pasienten kom til oss fredag kveld og har respondert bra på behandlingen. Pasienten er stabil og ikke alvorlig syk, opplyser kommunikasjonsdirektør ved Ahus Geir Boye Lindhjem.

Han understreker at det fortsatt er viktig å gi andre som har vært i nærheten av pasienten den siste tiden tilbud om forebygende medisin. Kartlegging og tiltak gjennomføres i samarbeid med kommuneoverlegen i Ullensaker.

Russebusser bes om å ta kontakt med legevakta

Den smittede har de siste ukene «rullet» med tre russebusser.

Kommuneoverlegen i Ullensaker ber nå om at de som har vært på en av disse bussene de siste 8 dager tar kontakt med nærmeste legevakt for forebyggende behandling. De tre aktuelle russebussene er:

  • Club House fra Lørenskog
  • Castle Club fra Skedsmo
  • Manhatten fra Sørumsand

– Det er også aktuelt å tilby disse personene vaksine over helgen. Det er viktig at forebyggende behandling tas snart som mulig, opplyser kommuneoverlegen.

Artikkeltags