(Romerikes Blad)

Utvekslingsorganisasjonen American Field Service (AFS) er verdens eldste og største, og sender elever både inn og ut av landet. Til høsten kommer det rundt 130 elever som AFS må finne vertsfamilier til. Leif Ottar Pettersen, leder for AFS Romerike sier at de foreløpig mangler familier til omtrent halvparten av elevene.

– Nå er det 50-60 elever som enda ikke har noen vertsfamilie. Vi leter etter familier over hele landet som vil ta inn en utenlandsk elev, sier han.

Pettersen forteller at det kan være spesielt vanskelig å få tak i familier på Romerike.

– På Romerike har vi foreløpig kun to vertsfamilier, så folk her må bli flinkere til å åpne hjemmene sine, sier han.

Gjentakende problem

AFS, Explorius og Youth for Understanding (YFU), som alle er utvekslingsorganisasjoner, sier at det å finne vertsfamilier er en utfordring hvert år.

– Vi er ikke så bekymret som det høres ut som vi burde være. Norske familier pleier å bestemme seg ganske sent, så det skjer ofte mye rett før skolestart i August, sier Carl-Axel Bang-Ellingsen, inbound manager i Explorius.

De andre organisasjonene deler samme erfaring.

– Det er et årlig fenomen, og ikke uvanlig at flere elever ikke har fått tildelt vertsfamilie enda, sier Pettersen.

Pettersen mener likevel at det har blitt vanskeligere og vanskeligere å finne vertsfamilier de siste årene.

– Folk tror de er for opptatte til å ta inn et ekstra familiemedlem, men det at de jobber for mye er ingen unnskyldning, sier han.

Fakta

American Field Service

 • Tar inn ca. 130 elever
 • Mangler vertsfamilie til 50-60 elever

Explorius

 • Tar inn ca. 60 elever
 • Mangler vertsfamilie til ca. 20

Youth For Understanding

 • Tar inn 34 elever
 • Mangler vertsfamilie til 14 elever

SKAM har satt Norge på kartet

De forskjellige organisasjonene sier også at de har hatt større pågang nå enn tidligere år. De har alle tatt inn flere elever enn før, noe de mener er en av grunnene til at så mange elever fortsatt står uten vertsfamilie.

Bang-Ellingsen fra Explorius tror at TV-serien SKAM kan ha litt av skylda for at flere har valgt å søke seg til Norge.

– Det er ingen tvil om at SKAM har vært populært i mange land. Jeg tror det har gjort at flere har fått øynene opp for landet vårt og blitt mer interessert i Norge som en utvekslingsdestinasjon, men jeg håper at TV-serien ikke er den eneste grunnen til at de søker seg hit, sier han.

– Unner alle den erfaringen

Kari Stray Nordberg og mannen Erik Næss fra Rasta har hatt to utvekslingsdøtre i 2015/2016 og våren 2017. Sammen har de egne barn på 17 og 19 år, som selv har vært og skal på utveksling. Nordberg sier hun anbefaler alle å ta inn en utenlandsk elev.

– Det er virkelig en opplevelse og en berikende erfaring. Vi synes det var veldig spennende å ta den utfordringen samtidig som det var gøy å utvide horisonten litt. Det er noe man ikke burde gå glipp av, sier hun.

Nordberg sier også at utvekslingsorganisasjonene i Norge kunne blitt flinkere til å anerkjenne det å være vertsfamilie.

– I utlandet har det mye høyere status, og der er det om å gjøre å ha vært vertsfamilie. Jeg synes vi kunne ha fått et dokument som viser at vi har vært vertsfamilie, det er jo for eksempel ikke så dumt å vise at man har internasjonal erfaring i et jobbintervju, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

 

Krever ikke mye av vertsfamiliene

– Kravet er at du har en ledig seng. Sivilstatus, antall barn og seksuell legning har ingen betydning, sier Pettersen i AFS.

Ingen av organisasjonene betaler vertsfamiliene for å ha elever boende hos seg, og mener at det heller ikke er en løsning for å få flere vertsfamilier.

– Vi vil ha familier som er genuint interesserte, og penger kan føre til at folk melder seg på feil grunnlag, sier Ida Nyrud i YFU.

– De som åpner hjemmene sine er veldig sporty, og vi skulle ønske det var flere av dem, sier Bang-Ellingsen i Explorius.

Se Kari Stray Nordbergs grunner til å bli vertsfamilie:

6 gode grunner til å bli vertsfamilie

 1. Du lærer om andre kulturer og tradisjoner
 2. Du blir kjent med ungdommer og deres tenkning
 3. Du betyr noe for de som er interessert i å være i Norge
 4. Du får vise frem Norge og våre tradisjoner
 5. Viktig å være raus og inkluderende, og vise fram de verdiene
 6. Gøy å ta en utfordring

Kilde: Kari Stray Nordberg