Senterpartiet tripler oppslutningen

Artikkelen er over 3 år gammel

Senterpartiet er den store vinneren i målingen RB presenterer i dag – fire måneder før valget. Regjeringspartiene Høyre og Frp mister oppslutning.

DEL

(Romerikes Blad) – Vi har vært ute av Akershus-benken i to perioder nå, så dette er utrolig gledelige og inspirerende tall, stråler Senterpartiets førstekandidat i Akershus, Sigbjørn Gjelsvik fra Sørum.

På InFact-målingen Romerikes Blad presenterer i dag får Sp en oppslutning på 7,8 prosent – en framgang på hele 5,3 prosentpoeng fra stortingsvalget for fire år siden.

Hvis det viser seg å slå til, er det ganske oppsiktsvekkende, mener valganalytiker Svein Tore Marthinsen fra Jessheim.

– Hvis noen hadde fortalt for noen måneder siden at Senterpartiet skulle lukte på to mandater i Akershus, ville jeg nok ha hevet litt på øyebrynene, ja, sier han.

Tjenester nær folk

Knut Weberg i InFact slår fast at Senterpartiet bare mangler rundt 1.100 stemmer på å få to mandater.

Sigbjørn Gjelsvik legger ikke skjul på at han ønsker seg et slikt utfall, men skynder

Inspirerende: Senterpartiets toppkandidater i Akershus – Sigbjørn Gjelsvik fra Sørum og Martha Tærud fra Nannestad – gleder seg over målingen Romerikes Blad presenterer i dag. – Budskapet om tjenester nær folk treffer velgerne, tror Gjelsvik. Foto:  Lisbeth Lund Andresen

Inspirerende: Senterpartiets toppkandidater i Akershus – Sigbjørn Gjelsvik fra Sørum og Martha Tærud fra Nannestad – gleder seg over målingen Romerikes Blad presenterer i dag. – Budskapet om tjenester nær folk treffer velgerne, tror Gjelsvik. Foto: Lisbeth Lund Andresen

seg å understreke at måling er

Disse er inne hvis målingen slår til

Slik ser Akershus-benken på Stortinget ut fra høsten 2017 dersom denne målingen slår til:

Arbeiderpartiet:

Anniken Huitfeldt, Ullensaker

Sverre Myrli, Skedsmo

Nina Sandberg, Nesodden

Åsmund Aukrust, Bærum

Tuva Moflag, Ski

Mani Hussaini, Oslo/Jessheim

Fremskrittspartiet:

Hans Andreas Limi, Bærum

Himanshu Gulati, Skedsmo

Høyre:

Jan Tore Sanner, Bærum

Tone Wilhelmsen Trøen,

Eidsvoll

Nils Aage Jegstad, Vestby

Henrik Asheim, Bærum

Turid Kristensen, Lørenskog

Hårek Elvenes, Bærum

Venstre:

Abid Raja, Oslo

Senterpartiet:

Sigbjørn Gjelsvik, Sørum

måling og at ikke én eneste stemme er avgitt ennå.

– Det aller viktigste i første omgang er å komme inn på Stortinget igjen. Men det er klart at en gruppe på to i stedet for bare én vil gi en helt annen mulighet til å påvirke og ha en aktiv ombudsrolle for Akershus og Romerike, sier han.

Han er overbevist om at tjenester nær folk og nei til sentralisering er saker som opptar befolkningen i hele fylket.

– Jeg tror mange har sett seg lei på den sentraliseringspolitikken regjeringen har ført, enten det handler om kommunesammenslåing eller politireform. Folk opplever at de ikke blir lyttet til, sier Gjelsvik.

– Sp er på sin side avhengige av å nå fram til folk både i by og land, så å si?

– Ja, og jeg opplever at vi treffer hele Akershus. Det er ikke bare små kommuner og grisgrendte strøk som opplever at tilbud forsvinner. At skattekontoret med over 40 ansatte på Jessheim legges ned og sentraliseres eller at lensmannskontoret i Lørenskog strippes for innhold er tydelige eksempler på det, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Kjønaas Kjos ute

Svein Tore Marthinsen maner til forsiktighet når det gjelder tolkningen av tallene – men synes undersøkelsen viser en interessant blokkforsyvning.

– Akershus har vært og en fortsatt en sterk borgerlig valgkrets, men mens mandatfordelingen var 11-5 i borgerlig favør i 2013, er den 9-7 i borgerlig favør nå. De rødgrønne henter altså inn noe av dette forspranget nå. Og selv om Høyre kan være brukbart fornøyd med en oppslutning på 31,3 prosent, så taper begge regjeringspartiene terreng. Og Fremskrittspartiet er neppe tilfreds med 12,5 prosent og to mandater mot dagens tre, tror han.

Dersom målingen slår til, betyr det at helse- og omsorgskomiteens leder Kari Kjønaas Kjos fra Lørenskog mister sin stortingsplass.

– Men sånn går det jo ikke! er Kjos' spontane reaksjon på det.

– Jeg går inn i dette valget med tanke på at jeg skal inn. Målinger spriker, og jeg bruker ikke energi på å håndtere dem. Og det er en godt utgangspunkt å ligge lavt nå, for da kan det gå oppover. Vi har vært på topp for tidlig før, og ønsker egentlig ikke en reprise på det, sier Kari Kjønaas Kjos, som tror mange i Frp nå gleder seg til å snakke om egen politikk og ikke bare om regjeringens politikk.

Varsku for Venstre

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 31,2 prosent, noe Svein Tore Marthinsen mener de har grunn til å være fornøyd med – ikke minst fordi de øker antall mandater fra fem til seks.

– De håper riktignok på sju, men har hatt en tilbakegang nasjonalt over flere måneder som de i så fall må snu, konstaterer valganalytikeren.

Ifølge fagsjef Knut Weberg i InFact er Venstre ifølge denne målingen svært nær å miste sitt ene mandat, mens MDG bare mangler noen få stemmer på å få inn sin førstekandidat Rasmus Hansson.

– Hvem som får utjevningsmandatet, er helt avhengig av valgresultatet i resten av landet, understreker han.

Marthinsen konstaterer også at Venstre har trøbbel.

– Målingen er et klart varsku om at deres Akershus-mandat på ingen måte er sikkert, men løpet er på ingen måte kjørt. Venstre må i første omgang mobilisere sine egne kjernevelgere, men har helt klart en jobb å gjøre. Og fire måneder er som kjent lang tid i politikken, sier han.

Tilsvarende mener han målingen er svært oppløftende for MDG, dersom de virkelig har en oppslutning på 3,8 prosent.

Svein Tore Marthinsen tror SV nok en gang ligger best an til å få sistemandatet i Akershus, forutsatt at de kommer over sperregrensen nasjonalt – men konstaterer samtidig at det ligger an til en uvanlig tøff kamp om nettopp denne plassen.

Glad for å få plass

Turid Kristensen sloss for en plass på Høyre-lista. Det er hun glad for nå.

To fra Romerike: Både Tone W. Trøen (t.v.) og Turid Kristensen er inne på Stortinget, ifølge RBs måling. Foto: Torstein Davidsen

To fra Romerike: Både Tone W. Trøen (t.v.) og Turid Kristensen er inne på Stortinget, ifølge RBs måling. Foto: Torstein Davidsen

– Det er veldig positivt at målingen viser at jeg er inne, for jeg er så klar for å gjøre en jobb på Stortinget. Og det er en grei måling, selv om vi jo gjerne vil opp på samme resultat som sist og vil jobbe for å få til det, sier Kristensen.

Hun kjempet for femteplassen på Høyres liste både på egne og på Romerikes vegne – og tror velgerne vil belønne partiets innsats i regjering de siste fire åra med en ny periode i posisjon.

– Jeg tror velgerne ser at vi ikke hviler på laurbærene. Vi har nettopp hatt landsmøte og lansert et offensivt partiprogram, og ligger godt an på målinger sammenlignet med andre regjeringspartier i forkant av et valg, sier Kristensen.

Selv er hun spesielt opptatt av skole og oppvekst, samt av å tilrettelegge for nye jobber og at næringslivet skal lykkes.

Viser at velgerne vil ha forandring

Går fram: Anniken Huitfeldt og Mani Hussaini på landsmøtet i Ap nylig. Foto:  Torstein Davidsen

Går fram: Anniken Huitfeldt og Mani Hussaini på landsmøtet i Ap nylig. Foto: Torstein Davidsen

AUF-leder Mani Hussaini gleder seg over at RB-målingen gir ham plass på Stortinget.

– Wow, yeah! utbryter Hussaini når RB refererer tallene i InFact-målingen.

– Det er jo utrolig hyggelig med en slik måling for Ap, og det gleder meg selvsagt at jeg er inne. Men det er like fullt bare en måling, og nå må vi fortsette å jobbe for å vise at vi trenger en ny regjering og at Ap har de beste løsningene for Akershus, sier han.

Hussaini mener målingen viser at Akershus-velgerne er kraftig misfornøyd med dagens regjering.

– Når de borgerlige går tilbake med ti prosentpoeng, viser det at folk ikke er enige i salg av Norge eller fornøyd med at det er rekordhøy arbeidsledighet. De vil ha en ny retning i Akershus hvor det skapes nye jobber, frafallet i skolen går ned og klimagassutslippene kuttes. Jeg gleder meg til å møte velgerne og fortelle om vår politikk og få innspill tilbake, sier Mani Hussaini.

Artikkeltags