– Dette er over all forventning, helt utrolig, sier Martha Tærud (28) fra Nannestad.

Hun er Senterpartiets andrekandidat i Akershus, og med InFacts ferske meningsmåling gjennomført for Romerikes Blad ligger hun an til å bli stortingsrepresentant etter høstens valg.

Sp får en oppslutning på 8,9 prosent – en framgang på hele 6,4 prosent siden valget i 2013. Det gir to Sp-representanter på Akershus-benken for aller første gang. Partiet har ikke vært representert de siste åtte årene.

– Var ikke i fantasien

– Da jeg ble valgt til andrekandidat på nominasjonsmøtet, var det ingen som fantaserte om at vi skulle komme inn med to. Det var bare noe vi tullet med. Målet var én representant. Denne meningsmålingen oppleves som en stor tillitserklæring, sier Tærud.

Førstekandidat Sigbjørn Gjelsvik fra Sørumsand er ikke mindre fornøyd.

– Fantastisk gledelig. Vi må tilbake til EU-kampen i 1993 for å finne slike tall for Sp i Akershus.

– Lei av sentraliseringen

Gjelsvik har en klar formening om hvorfor partiet seiler i så sterk medvind.

– Det handler om at folk er lei av sentraliseringspolitikken til regjeringen. Senterpartiet er opptatt av tjenester nær folk og at man blir lyttet til. Dette gjelder både i rovdyrpolitikken, landbruk og polititjenester, for å nevne noen områder.

– Og også når det gjelder struktur på kommuner og fylker, skyter Tærud inn.

– Folk har gitt tydelige signalert gjennom folkeavstemninger, men opplever å bli overkjørt. For eksempel blir man påtvunget den nye region Viken. Folk ønsker en endring når de ikke har noe de skal ha sagt i det samfunnet de lever i.

Martha Tærud er utdannet norsklærer, men jobber nå på partikontoret i Oslo. Hun har tidligere jobbet på fabrikk, skole og i helsevesenet.

– Blir du veldig lei deg hvis du ikke kommer inn?

– Jeg blir veldig glad hvis Sigbjørn kommer inn, målet var jo å få inn én. Men jeg har tenkt litt på om jeg vil overleve det gledesrushet som kommer dersom jeg skulle komme inn! Samtidig må jeg få si at det er ikke Sigbjørn og jeg som skal inn på Tinget. Det er Akershus Sp som må inn på Tinget og ha en sterk stemme.

 

– Nedgang aldri positivt

Mens Senterpartiet går i særklasse mest fram, går regjeringspartiet Høyre mest tilbake. En tilbakegang på 5,4 prosent betyr at partiet mister to av sine sju representanter på Akershus-benken.

– Nedgang på meningsmålinger er aldri positivt, men faktum er at InFact konsekvent måler Høyre lavt i forhold til andre partier. Det har å gjøre med at de i motsetning til andre bruker robotoppringninger og hvordan de beregner resultatet, sier femtekandidat Turid Kristensen fra Lørenskog, som uansett er inne også på denne målingen.

– Sp går fram fordi de tegner et bilde av regjeringens politikk som ikke stemmer med virkeligheten. Men en dårlig meningsmåling inspirerer oss bare til hardere jobbing fram mot valget, sier Kristensen.

– Oppsiktsvekkende

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen ser det som oppsiktsvekkende dersom Senterpartiet skulle klare to mandater.

– Utfordringen deres er at de andre partiene så langt ikke har mobilisert så mange av sine egne velgere som Sp har gjort. Det er realistisk for Høyre å klare seks mandater, men de har en jobb å gjøre, i likhet med Venstre.

Akershus-benken

Slik blir Akershus-benken på Stortinget etter valget dersom denne målingen slår til:

Arbeiderpartiet (5):

Anniken Huitfeldt, Ullensaker.

Sverre Myrli, Skedsmo.

Nina Sandberg, Nesodden.

Åsmund Aukrust, Bærum.

Tuva Moflag, Ski.

Høyre (5):

Jan Tore Sanner, Bærum.

Tone Wilhelmsen, Trøen, Eidsvoll.

Nils Aage Jegstad, Vestby.

Henrik Asheim, Bærum.

Turid Kristensen, Lørenskog.

Frp (3):

Hans Andreas Limi, Bærum.

Himanshu Gulati, Skedsmo.

Kari Kjønaas Kjos, Lørenskog.

Senterpartiet (2):

Sigbjørn Gjelsvik, Sørum.

Martha Tærud, Nannestad.

Sosialistisk Venstreparti (1):

Nicholas Wilkinson, Oppegård.