Unge entreprenører vil redde havet fra plastikk

Gjør en innsats: Jentene i Sea we care EB vil få oss til å bruke mindre plastikk i hverdagen. Fra venstre Mari Malmin, Frida Ullerud og Sofie Schumann.

Gjør en innsats: Jentene i Sea we care EB vil få oss til å bruke mindre plastikk i hverdagen. Fra venstre Mari Malmin, Frida Ullerud og Sofie Schumann. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Elevbedriften «Sea we care EB» på Bjørkelangen skole vil minske mengden plast i havet. Målet er å gjøre folk mer bevisste på sitt plastforbruk og hvilke konsekvenser det har.

DEL

– Først ville vi utvikle en ny type plastikk som kunne løses opp i saltvann. Men vi fant raskt ut at det ble litt vanskelig, forteller Mari Malmin.

Sammen med venninnene Frida Ullerud og Sofie Schumann har de startet elevbedriften «Sea we care EB». For 14-åringene fra Bjørkelangen er det viktig å få stoppet utslippet av plastikk i havet før det er for sent.

– Hvis vi fortsetter å kaste plast i samme tempo som vi gjør i dag, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet, sier Sofie.

Startet elevbedrift

9. klassingene ved Bjørkelangen skole jobber for tiden med entreprenørskap. De har fått i oppgave å starte egne elevbedrifter. Jentene startet «Sea we care EB» for å gjøre folk mer bevisste på sitt plastforbruk.

– Vi vil at folk skal forstå hvor mye plast som faktisk havner i havet og hvilke konsekvenser det har, forteller Frida.

På ett år havner 8 millioner tonn plast i havet. Bedriften vil begynne med å lage en brosjyre hvor de forteller om problemet. Brosjyren vil også inneholde informasjon om hvordan man kan leve en mer plastfri hverdag.

– Når man handler bør man for eksempel bruke papirposer, tøyposer eller ta med seg gamle plastposer og bruke de på nytt, sier Mari.

Jentene vil også erstatte plasten i produkter og gjøre de mer miljøvennlige.

– For eksempel trenger man ikke bruke plastikk for å lage q-tips, forteller Sofie.

Plastfri grønnsaker

En langsiktig plan for elevbedriften er å fjerne plasten rundt frukt og grønnsaker.

– Grønnsaker som agurk og paprika holder seg fint uten plastemballasje og kan isteden skylles før de skal brukes til matlaging, sier Mari.

Jentene planlegger å gjøre en undersøkelse på en dagligvarebutikk i nærområde. De vil se om kundene foretrekker grønnsaker med eller uten plastforpakning.

– I undersøkelsen vil grønnsakene uten plast være billigere enn de med. Kanskje kan dette få folk til å velge frukt og grønnsaker uten plastikk, sier Frida.

Møte med internasjonal kleskjede

De ambisiøse 9.-klassingene har også avtalt et møte med Hennes & Mauritz. Kleskjeden lager blant annet klær av resirkulerte materialer.

– Jeg har hørt at de bruker gamle plastposer og fiskegarn. Det blir spennende å høre hva de har å si, sier Frida

Umulig å leve helt plastfritt

9.-klassingene har forståelse for at det er vanskelig å leve en hverdag helt uten plast.

– Det er den unødvendige bruken vi vil gjøre noe med, sier Frida.

– Kjøper man en hudkrem på butikken kan den være pakket inn i flere lag med plast. I tillegg kan kremen inneholde plaststoffer. Da bør man heller velge en annen krem, sier Mari.

– Hva er planen framover?

– Neste uke har skolen satt av så vi kan jobbe med prosjektet. I november skal alle elevbedriftene presentere ideene sine for en jury. Vårt mål er å gå videre til Ungt Entreprenørskap sitt arrangement på Norges Varemesse neste år. Der skal elevbedrifter fra hele fylket vise fram sine produkter og konkurrere om priser. Vi håper og nå så langt som mulig med vår bedrift, forteller Frida.

Artikkeltags