Overgrepsoffer lettet over at dyresamling er fjernet

FJERNET: De utstoppede dyrene er fjernet fra samfunnssalens foajé for godt etter massivt trykk på sosiale medier. Foto: R. Ødegård

FJERNET: De utstoppede dyrene er fjernet fra samfunnssalens foajé for godt etter massivt trykk på sosiale medier. Foto: R. Ødegård

Artikkelen er over 3 år gammel

AURSMOEN: Etter ti års kamp ble de utstoppede dyrene, som har vært stilt ut i montre ved Aursmoen skole, fjernet. – Jeg føler en vanvittig lettelse, sier overgrepsoffer Jarle Holseter.

DEL

Del abonnementet ditt med andre i familien!

De utstoppede afrikanske dyrene ble i sin tid donert til skolen av en mann som ble dømt for seksuelle overgrep mot barn i 1981.

Jarle Holseter (47), som på den tiden bodde i Aurskog, var en av mannens ofre. I mange år var dyrene oppbevart i et bomberom på Aursmoen skole, før de i 2006 ble løftet opp i lyset og utstilt i foajeen ved samfunnssalen på ungdomsskolen.

– Jeg tok saken opp med Aurskog-Høland kommune i forkant, og fortalte hva dyrene symboliserte for meg og en rekke andre ofre og pårørende, men de vendte det døve øret til. Både politikere og administrasjonen fortalte meg at argumentene mine ikke kunne trumfe det faktum at både kommunen og lokalt næringsliv hadde lagt ned mye penger på utstillingen. Det gjorde meg rasende, sier Holseter, som i dag bor i Søgne.

I forbindelse med produksjonen av flere programmer på NRK om overgrepsutsatte menn, der Holseter deltar, blusset debatten rundt utstillingen opp igjen.

Jarle Holseter

Jarle Holseter

– Engasjementet på Facebook har vært helt enormt. Det kan sies mye negativt om bygdedyret, men når det jobber i positiv retning, fungerer det utrolig bra. Jeg har fått massiv støtte fra mange aurskoginger, og noen av de andre ofrene har også stått fram og takket for engasjementet. Jeg vil spesielt rette en stor takk til Ann Kristin Eggenheim og min gamle klassevenninne og nabo Kristin Kristoffersen. Litt fleipete har jeg sagt at du ikke skal kødde med illsinte husmødre. De får ting til å skje, og det var på høy tid at dyrene ble fjernet. Det er veldig gledelig. Men jeg vil presisere at det ikke holder at de er satt i kjelleren igjen. De må fjernes fra skolens område. Etter dét, må det komme en offentlig beklagelse fra Aurskog-Høland kommune, sier Holseter.

Ordfører Roger Evjen har ikke vært kjent med den lange kampen, men ble selv oppmerksom på engasjementet via Facebook. Han tok raskt affære.

BEKLAGER: Ordfører Roger Evjen beklager overfor ofrene og pårørende at utstillingen har fått stå framme i lyset ved Aursmoen skole. Foto: Roger Ødegård

BEKLAGER: Ordfører Roger Evjen beklager overfor ofrene og pårørende at utstillingen har fått stå framme i lyset ved Aursmoen skole. Foto: Roger Ødegård

– Flere har tatt kontakt med ønske om å få denne samlingen med dyr fjernet fra skolen. Jeg har stor forståelse for ønsket om dette, og jeg beklager den belastning denne utstillingen har påført enkeltmennesker og familiene. Dyrene er nå fjernet, slik at de ikke er synlige. De vil senere bli fjernet fra skolen, presiserer Evjen.

lenke

Jarle Holseter er i dag daglig leder i organisasjonen Utsattmann og er opptatt av at Aurskog-Høland kommune oppretter handlingsplaner og jobber forebyggende mot ofre for vold og seksuelle overgrep.

– De andre som ble utsatt for overgrep den gangen må få et tilbud om hjelp, hvis de selv ønsker det. At mennesker, utsatt for overgrep i oppveksten får kvalifisert hjelp med å plassere skyld og skam er utrolig viktig. Jeg har fått god hjelp og det er nok mye av grunnen til at jeg står nokså støtt i dag. Flere av ofrene har tatt livet av seg, mens andre sliter med rus og store psykiske problemer. Her må kommunen trå til med et skikkelig tilbud for både kvinner og menn, jenter og gutter. Vi har alle et ansvar for de som er barn i dag og i framtida. Å feie ting under teppet er ingen tjent med, sier Holseter.

Ordfører Roger Evjen anbefaler de som har behov for hjelp i Aurskog-Høland om å ta kontakt med fastlege eller tjenestekontoret som tildeler tjenester i kommunen.

– Det finnes også flere frivillige organisasjoner som kan bistå og man kan også ta kontakt med døgnåpen landsdekkende telefon for overgrepsutsatte, understreker ordføreren.

Redd Barna har et velutviklet system til hjelp for overgrepsutsatte og til handlingsplaner mot vold og overgrep. Der kan kommunen velge og vrake blant verktøy, det er bare å sette i gang, avslutter Jarle Holseter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken