Brannen er under kontroll, naboene kan puste ut

Røyken fra skogbrannen svever over tretoppene, på vei mot huset hvor Anne Lene og Knut Engebretsen bor. Det var han som oppdaget brannen, og ringte brannvesenet. Nå er faren over, men det vil bli vakt og etterslukking i hele natt. Foto: Anne Enger Mjåland

Røyken fra skogbrannen svever over tretoppene, på vei mot huset hvor Anne Lene og Knut Engebretsen bor. Det var han som oppdaget brannen, og ringte brannvesenet. Nå er faren over, men det vil bli vakt og etterslukking i hele natt. Foto: Anne Enger Mjåland

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Brannmannskapene har kontroll over brannen på Nordre Mangen.

– Et helikopter fra Kjeller hjelper oss med etterslukking, sier seksjonsleder utrykning Per Kristian Kneppe ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen til indre.no.

Helikopteret som jobber med en brann i Rakkestad skal etter planen også komme etterhvert.

– Et mannskap på 40 jobber i brannområdet på Nordre Mangen nå. I tillegg er sivilforsvaret på vei med mer utstyr. De skal hjelpe til med å etablere vannforsyning, og vakthold, sier seksjonslederen.

– Er det langt til vann?

– Det er en kilometer til et større vann, men vi skal prøve å finne noe nærmere.

Mannskap fra fire brannstasjoner

Brannmannskap fra Bjørkelangen, Løken, Sørum og Lørenskog rykket ut da meldingen om skogbrann kom klokken 14.45 tirsdag ettermiddag. Den største utfordringen med slukningsarbeidet, var vinden.

Mannskapene vil drive etterslukking, og holde vakt, utover kvelden og natta på grunn av glør og varme som fremdeles finnes i skogbunnen.

– En slik brann krever mye etterslukking, sier seksjonsleder Kneppe.

– Hvor stor er sjansen for at brannen kan blusse opp igjen?

– Det er vanskelig å si, men vi har mye mannskaper ute og kontroll på brannen. Det er svært tørt i skogen, så dette tar vi på største alvor, sier seksjonsleder Per Kristian Kneppe.

Ikke snakk om evakuering

En ubebodd hytte lå en stund utsatt til for flammene, men den er reddet. Så langt seksjonslederen vet, var det heller ikke snakk om å evakuere beboerne i de omkringliggende husene.

– Så naboene kan puste ut nå?

– Ja, men føler de seg utsatt for røykpåvirkning, kan det være lurt å lukke igjen dører og vinduer.

Det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen, som svidde av 5-6 mål med skog og mark.

Hørte det smalt

Det var Knut Engebretsen som oppdaget brannen tirsdag ettermiddag.

– Jeg hørte det var noe som smalt og gikk ut på trappa for å sjekke hva det var. Da kjente jeg det luktet røyk. Jeg gikk bortover veien og så både flammer og røyk. Da ringte jeg brannvesenet, forteller Engebretsen.

Han og kona Anne Lene kunne se røyken velte opp av skogen like ved huset der de bor.  Ekteparet beskriver det som uhyggelig.

– Jeg var på butikken og stod i kassakøen da Knut ringte og sa at det brant. Det var så hårene reiste seg på armene mine, hutrer Anne Lene Engebretsen.

Minnene fra en lignende brann i fjor kom fort tilbake. Slike opplevelser sitter i lenge.

Artikkeltags