Boligfrykt gir svakeste krone siden finanskrisen

HISTORISK SVAK: Kronen har kun en gang tidligere vært like svak som den er nå, nemlig under finanskrisen.

HISTORISK SVAK: Kronen har kun en gang tidligere vært like svak som den er nå, nemlig under finanskrisen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Investorene frykter at boligprisfallet er i ferd med å smitte over på resten av økonomien. Det gir historisk svak krone.

DEL

(Romerikes Blad) [NETTAVISEN:] – Kronen reagerer voldsomt sterkt på negative nyheter. Den svekker seg med ti øre og det er en kraftig reaksjon på detaljhandelstall som ellers vil bli sett på litt volatile, sier valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Torsdag morgen viste ferske tall at detaljhandelen i Norge falt for tre måneder på rad. Detaljhandelen falt med 0,2 prosent i oktober sammenlignet med måneden før, ifølge tall fra den sesongjusterte volumindeksen som SSB la frem torsdag.

Dette var godt under hva økonomene ventet. Nordea Markets ventet på forhånd en oppgang på 0,5 prosent. Selv om kronen hentet seg litt igjen senere på formiddagen, ligger den fortsatt på et historisk lavt nivå.

Kollaps

Det ga en umiddelbar kollaps i kronekursen. I morgentimene torsdag kostet én euro på et tidspunkt hele 9,9 kroner. Man må tilbake til finanskrisen for å finne kronen på samme nivå. Også mot pundet og dollaren svekker kronen seg kraftig.

Eek-Nielsen sier at grunnen til den kraftige kronesvekkelsen er at mange investorer frykter at boligprisfallet dette året nå er i ferd med å gå ut av forbruket til nordmenn.

– Det er bekymring rundt boligprisene som trekker ned kronen. Investorer frykter at fallende boligpriser vil føre til lavere privat forbruk. Når detaljhandelstallene nå faller, kan man tenke at det er akkurat det som skjer. Men disse tallene er volatile og dette virker som en overreaksjon, sier Eek-Nielsen.

Artikkeltags