SISTE: Spår kraftig økning i boliglånsrenten

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sentralbanken signaliserer at den første rentehevingen kommer etter alt å dømme etter sommeren i år, kanskje allerede i september.

DEL

(Romerikes Blad) [NETTAVISEN:] Norges Bank holder renten uendret, men vil øke den markant i årene framover.

Det framgår av torsdagens rentemøte og pengepolitiske rapport.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp etter sommeren i år, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en melding. 

Sentralbanken setter nå rentebanen opp og har indikerer mer enn hundre prosent sannsynlighet for minst én renteheving innen utgangen av året. Sannsynligheten for en renteheving allerede i september har også økt.

Videre ventes det at det kommer minst én renteheving til neste år og ytterligere to innen utgangen av 2020.

Kan bli fordoblet

Ifølge Norges Banks nye hovedprognose vil renten til sammen øke med 1,65 prosent de neste fire årene. Som følge av økningen i styringsrenta, anslår sentralbanken at boliglånsrenten vil øke fra dagens nivå på rundt 2,5 prosent til 4,0 prosent i 2021.

For mange boliglånskunder blir dermed boliglånsrenten nesten fordoblet i årene framover. Mange har i dag en rente på rundt eller under to prosent. 

Sentralbanken begrunner hevingen med at det går bedre i norsk økonomi.

«Den økonomiske oppgangen fortsetter både ute og hjemme. Veksten ser ut til å bli noe sterkere enn tidligere ventet, og kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi nærmer seg et normalt nivå», skriver sentralbanken.

De venter at priser og lønninger på sikt også vil stige.

Tøffere for alle med boliglån

Rentehevinger vil ha stor betydning for norske husholdninger. De har en rekordstor gjeld på over 3.000 milliarder kroner, og en renteheving på én prosent vil dermed bety at nordmenn til sammen får en smell 30 milliarder kroner i økte rentekostnader i året. Det er rundt 15.000 kroner pr. husholdning i året i snitt, men har du et stort boliglån, kan regningen bli mye høyere. Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving uttrykker dermed skuffelse over at sentralbanken hever rentebanen.  

– Sentralbanken overrasker boligmarkedet med å heve rentebanen. Dette kan være en strek i regningen for husholdninger som har belaget seg på at styringsrenten ikke endres før tidligst rundt årsskiftet. Det kan gi negative impulser til et boligmarked som nylig har kommet til hektene etter fjorårets priskorreksjon, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving i en melding.

Vil heve i september

Forrige rentebane fra desember i fjor indikerte at første renteheving kommer i desember 2018, men i forkant av rentemøte var de fleste økonomer var enige om at Olsen ville antyde at hevingen kommer enda tidligere.

– Vi tror Olsen & co. vil signalisere tydelig at de tenker å heve styringsrenta i september, et kvartal tidligere enn hva de sa sist. Vi tror på en rentebane som gir en juni-økning (nær) 50 % sannsynlighet og en september-økning (nær) 100 %, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i torsdagens morgenrapport.

Også Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets, tror på en markant heving av rentebanen.

– Vi mener det er veldig gode grunner til at Norges Bank bør heve renten i juni, alternativt i september i år, sa Andreassen til Nettavisen onsdag. 

Artikkeltags