Kaffe kan forsvinne innen 2080

Kaffen er elsket av mange og føles helt nødvendig for å komme seg gjennom tunge morgener. Nå kan den stå i fare for å forsvinne. Foto: COLOURBOX

Kaffen er elsket av mange og føles helt nødvendig for å komme seg gjennom tunge morgener. Nå kan den stå i fare for å forsvinne. Foto: COLOURBOX

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Stigende temperaturer truer manges favorittdrikk.

DEL

(Romerikes Blad) Kaffe, drikken som er høyt elsket av nordmenn, og som for mange nesten er nødvendig for å komme seg gjennom mandags morgen, er truet som følge av global oppvarming, skriver Independent

Ifølge en ny rapport fra det australske klimainstituttet kan kaffen være utryddet innen 2080 dersom den globale oppvarmingen fortsetter. 

Ifølge rapporten vil halvparten av all marken som brukes til å dyrke kaffe være ubrukelig på grunn av stigende temperaturer som gjør det lettere for sopp og sykdom å utvikle seg.

Les også: Godt nytt for deg som drikker fem kopper kaffe om dagen.

Skadedyr og sopp sprer seg

Sopparten som kalles bladrust har spredt seg i Sentral-Amerika den siste tiden, mens skadedyret kaffeborebillen, som tidligere har befunnet seg nær bakken, nå har blitt funnet på høyere nivåer enn før i Tanzania. 

«Uten store tiltak for å redusere utslippene, vil klimautslippene gjøre at de globale områdene som kan brukes for å produsere kaffe, vil reduseres med 50 prosent innen 2050. Innen 2080, vil villkaffe, en viktig ressurs for bøndene, kunne være utryddet». 

Les også: 6 gode grunner til å drikke kaffe 

Helgesen: – Gjennombrudd for Parisavtalen 

Samtidig som at kaffen kan være truet, skjer det positive ting for klimaarbeidet i andre deler av verden. Lørdag kom nyheten om at Kina og USA slutter seg til Parisavtalen. 

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier betydningen er stor av at Kina og USA blir med på den internasjonale klimaavtalen.

– Dette er de to landene som slipper ut mest klimagasser i verden. Dette en milepæl i det internasjonale klimasamarbeidet, sier Helgesen.

Også De Grønnes Rasmus Hansson er glad for at Kina og USA nå slutter seg til Parisavtalen.

– Det kan knapt understrekes nok hvor historisk dette er. Dette er et ekstremt positivt, viktig og sterkt signal til verden, sier han.

– Resten av verdens og Norges unnskyldninger for å somle har vært USA og Kina og blir nå borte, legger Hansson til.

Artikkeltags