MC-topp frifunnet for drapsforsøk på «Onkel Skrue» – løslates umiddelbart

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Metkel Betew og Lars Harnes fra Sørum er for andre gang frifunnet for drapsforsøk på Imran Saber. Harnes løslates umiddelbart fra fengsel, sier hans forsvarer.

DEL

(Romerikes Blad) Før jul ba aktor om 18 og 14 års forvaring under sin prosedyre i Borgarting lagmannsrett.

– Han er begjært løslatt, og jeg er på vei for å hente han fra fengselet nå. Det var svært gledelig å få dommen. Dette er noe vi har jobbet for i mange år, sier forsvarer Øyvind Bratlien til NTB i 16-tiden tirsdag.

Metkel Betew og Lars Harnes ble også frifunnet for drapsforsøk i Oslo tingrett i mars i fjor.

Begge er frifunnet fra tiltalens punkt om inngåelse av forbund om å drepe Saber.

Under ankesaken som startet i desember ba aktor om 18 og 14 års forvaring.

Politiet mente de to planla og deretter forsøkte å livet av Imran Saber, en kjent størrelse i det kriminelle miljøet på Østlandet med kallenavnet «Onkel Skrue».

Ifølge politiet bestilte Betew drapet, mens Harnes skulle utføre likvideringen. Både Betew og Harnes har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet i 2015.

Vurderer erstatning

Bratlien mener saken har berodd på tolkning og hevder politiet har overtolket en rekke omstendigheter.

– Deres versjon har ingen sammenheng med virkeligheten, slik også to rettsinstanser har vurdert det med grundig begrunnelse. De har ikke nødvendigvis gjort et dårlig arbeid, men jeg mener politiet ble for overivrige etter å få store resultater etter det som var en vanvittig ressurskrevende etterforskning, sier Bratlien.

Han og klienten vurderer nå erstatningssøksmål.

– Det er naturlig å vurdere det når han har sittet to og et halvt år for lenge inne, men det tenker vi ikke på i dag, sier Bratlien, som opplyser at Harnes er svært glad og lettet over frifinnelsen.

– Han ser fram til å være med familien og kona og kjøre motorsykkel. Det er vel de tankene som ligger lengst fram, sier Bratlien.

Flere tiltalepunkter

Harnes ble dømt for anskaffelse og oppbevaring av skytevåpen i den hensikt å true Saber. Straffen for dette – samt for heleri og overtredelse av våpenloven – ble satt til fengsel i elleve måneder. Dette ble avklart i tingretten.

Straffen er i sin helhet sonet gjennom varetekt.

Straffen for Betew, for grov narkotikaforbrytelse – som var endelig avgjort ved tingrettens dom – ble satt til fengsel i fem år og fire måneder.

Betew ble frifunnet fra å betale oppreisning til Saber. Harnes ble dømt til å betale 50.000 kroner i oppreisning.

Tiltalt for drap

Harnes og Betew var tiltalt for å ha forsøkt å drepe Imran Saber, etter at Harnes en julikveld i 2015 ble pågrepet i garasjen der Sabers bil sto parkert. Han var kledd i et lag med nylonstrømper fra halsen og ned, to lag hansker, regnjakke, joggebukse, balaklava og motorsykkelhjelm.

Både Betew og Harnes nektet straffskyld og hevder deres kontakt med hverandre i ukene og månedene før det angivelige drapsforsøket dreide seg om narkotika, ikke drapsplaner.

Harnes har for sin egen del forklart at han var i garasjen til Saber i et forsøk på å løse en gjeldskonflikt på vegne av en kamerat, og at han kun hadde til hensikt å sette en støkk i mannen som har fått tilnavnene «Onkel Skrue» og David Toskas «finansminister»

Artikkeltags