Gå til sidens hovedinnhold

– Kan bli tunge år for rømsjingene

Artikkelen er over 5 år gammel

BJØRKELANGEN: Klar tale fra ex-ordfører dersom rømsjingene sier nei til kommunesammenslåing

Mandag kveld inviterte Aurskog-Høland kommune til åpent møte om kommunesammenslåing. De som har hatt med arbeidet å gjøre fram til nå, blant annet politikere og kommuneadministrasjon, var i klart flertall blant de frammøtte. Omlag ti andre hadde møtt opp. Det var noe ganske annet enn under folkemøtet på Rømskog, hvor innbyggerne gikk mann av huse.

Tydelig beskjed

Det var lite temperatur og få folk til stede på møtet, men tidligere Aurskog-Høland-ordfører Jan A. Mærli var iallfall tydelig på hva han mente.

Han sa dette fra sin tilhørerplass på bakerste benk:

– Det kan bli noen tunge år for Rømskog hvis de ikke blir med. Penger kan gå tapt! Og ser vi på tjenestetilbudet, så er det ikke mye som serves direkte fra Rømskog, sa Mærli, og la til: «....så da er det kanskje like greit å få det samla i en kommune...?»

Svar til skeptikere

Møtet åpnet med at ordfører Roger Evjen orienterte om intensjonsavtalen som er gjort med Rømskog kommune.

Skeptikere har hevdet at avtalen er altfor vag og for lite konkret. Til det hadde Evjen å si at forhandlingsutvalget måtte tenke langt fram i tid, og at de ikke ville binde opp framtidige politikere. Derfor kunne ikke avtalen vært gjort annerledes.

Evjen opplyste at «dersom vi sender søknad om sammenslåing til Fylkesmannen før 1. juli, vil vi få 40 millioner kroner i tilskudd».

Da han åpnet for spørsmål og kommentarer fra salen, lurte Inger Heggen Olsen på om hva som ville skje dersom Rømskog sier nei.

– Da er denne avtalen søppel, sa Evjen og holdt fram intensjonsavtalen mellom de to kommunene som ble underskevet 13. april.

– Da får vi heller ikke de 40 millioner kronene, la Evjen til.

Forsiktig med å gi råd

Tor Wennemo var aktiv i politikken ved forrige kommunesammenslåing for 50 år siden. Han trodde aldri han skulle få oppleve en slik diskusjon igjen, men ønsker likevel Rømskog velkommen.

– De som var med forrige gang, var innstilt på å samarbeide og å tenke praktisk, fortalte den tidligere varaordføreren.

– Er dette noe du vil anbefale de involverte i dag også?

– Jeg har ikke lyst til å gi råd. Jeg tror de takler det best selv, sa KrF-veteranen.

Den labre interessen tror han skyldes liten motstand mot sammenslåing med Rømskog.

Kommentarer til denne saken