Fullt hus under julegudstjeneste

GA ALT: - Det er viktig for meg at barna trives under julegudstjenesten, sa kateket Bjørn Skogstad, som ga alt for å få menigheten med seg. Det klarte han. Foto: Anne Enger Mjåland

GA ALT: - Det er viktig for meg at barna trives under julegudstjenesten, sa kateket Bjørn Skogstad, som ga alt for å få menigheten med seg. Det klarte han. Foto: Anne Enger Mjåland

Artikkelen er over 3 år gammel

AURSMOEN: Det var rene halleluja-stemningen da Aursmoen skole holdt julegudstjeneste forleden.

DEL

2 måneder for 49 kroner! Lokalavisen når det passer deg.

Debatten raser om julegudstjenester i landets skoler, men Aursmoen skole holder seg til den gamle tradisjonen.

15. desember gikk folk mann av huse for å delta, og i Aurskog kirke møtte de en kateket som holdt en fullsatt kirke i sin hule hånd med julesalmer, bønner, og en fengende preken. Noen elever tente adventslys, andre leste jule-evangeliet.

Ingen lightversjon

– Jeg ville ikke lage noen lightversjon av en gudstjeneste, sier kateket Bjørn Skogstad.

Han sier Aurskog har en «tradisjonsglad menighet», og at han gleder seg over det.

– Aursmoen skole har arrangert julegudstjeneste i Aurskog kirke og julesamling ved skolen så lenge skolen har eksistert. Julegudstjenesten i kirken er et ledd i den kulturelle formidlingen om julen og dens tradisjonelle plass i norsk historie, sier rektor Grazyna Saxegaard.

Hun opplyser at de aller fleste elevene deltar, men at skolen tilbyr alternativ samling for elever som har søkt seg fritatt.

– Vi må sitte rolig!

– Vi er her på grunn av at Jesus ble født, og så må vi sitte rolig, kunne Jonathan (7) fortelle

– Jeg gleder meg til nesten alt, sa Adele forventningsfullt, mens pappa Hans Olav Haugerud synes julegudstjenester er en fin tradisjon.

David Kokkin (7) sang med av full hals, for han kunne nesten alle sangene, mens Cianithoi Rungtu poengterte at «ingen har vondt av å gå i kirken en gang i året, iallfall.»

Opp til hver enkelt skole

Skolefaglig rådgiver Kirsti Aandstad Hettasch i Fet kommune sier det er opp til hver enkelt rektor å bestemme om de skal ha julegudstjeneste eller ei. Slik er det også i Aurskog-Høland, ifølge kommunens skolefaglig rådgiver, Åshild Noraker.

Sørum, Fet og Rømskog

– Det er ikke politiske eller administrative føringer knyttet til julegudstjenster i Sørum kommune, sier kommunalsjef for utdanning og oppvekst, Ivar Bø.

– Vi har god gammeldags julegudstjeneste i kirken. Vi har et alternativt opplegg dersom noen ikke ønsker å være med, men i alle mine år som rektor har ingen benyttet seg av denne muligheten, sier rektor Rune Jørgensen ved Rømskog skole.

Artikkeltags