Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir plenen grønn og fin

Artikkelen er over 6 år gammel

En velstelt plen kan øke verdien på boligen.

(Siste)

Førsteinntrykket er viktig for dem som er på boligjakt. En plen full av ugress og mose kan gi en negativ oppfatning av huset, selv før de potensielle kjøperne ser hva innsiden har å tilby.

På den annen side kan en velstelt plen og hage tiltrekke kjøpere og øke verdien av din bolig. Les våre tips til en velstelt og flott plen!

1. Rak plenen når tiden er inne!

Å rake plenen er viktig for å fjerne dødt gress og skape gode vekstforhold for gresspirene. Men dette må du ikke gjøre for tidlig på våren. Plenen må ha tørket opp først. Hvis ikke vil du skade plenen og rive opp plantene med røttene. En tørr plen tåler derimot en røff behandling – bruk kraft når du raker. Kvister og løv fra plenen legger du i kompostbingen.

2. Fjern løvetann!

Er du plaget av løvetann i plenen? Den har en egen evne til å komme seg unna de skarpe knivene på gressklipperen. Håndluking på våren er effektivt! Da er plantene små og lette å få opp med roten.

3. Dresse plenen!

Å dresse vil si at du strør ut og fordeler et tynt lag med sandblandet jord over hele plenen. Metoden med å bygge opp plenen ovenfra fører til at du tilfører næring, og plenen blir mindre utsatt for tørke. I tillegg vil et slikt lag lokke meitemarken opp fra bakken, den vil forsyne seg av den organiske jorda og ta den med seg ned til røttene.

Søkk og hull i plenen fyller du med den samme sandblandete jorda. Det gjør du også på steder med dårlig eller tynn plen. Når det er varmt nok i været, drysser du på plenfrø, raker forsiktig og planerer overflaten med en valse, lem eller plankebit. Pass på at det ikke blir for tørt i spireperioden.

4. Hva med kalking og gjødsling?

Før var det mange som kalket plenen hver vår. I dag vet vi at det er de færreste plenene som trenger kalk. Det gjelder i første rekke skogsjord og annen jord som er påvist å være sur. Gjødsle gjør du først etter at plenen har begynt å vokse. Gjødsler du for tidlig, vil de fleste næringsstoffene bli vasket bort før de har hatt mulighet til å virke. En sunn plen trenger gjødsel (selv om kraftigere vekst innebærer at du må klippe plenen oftere).

5. Klipping

Hovedregelen er at plenen skal klippes ofte og lite. Stiller du klipperen på det laveste nivået og barberer gresstustene, setter du plenen tilbake – spesielt i perioder når plenen er lite motstandsdyktig. Hovedregelen er å klippe en tredel av stråets lengde. (ANB)

Kommentarer til denne saken