(Siste)

Statskog ønsker at flere tar dem i bruk.

Statskog driver med mer enn navnet skulle tilsi. Blant annet eier den statlige grunneieren over 100 buer og koier. Alle står ulåste og er til fri benyttelse for folk på tur.

– De kan være mål for en rast eller fungere som ly for vær og vind. I de fleste finnes en ovn og litt ved så man kan tørke seg og få varmen i kroppen. Det er også et par brisker hvis du vil hvile deg eller overnatte, sier Nils Aal, fagsjef for friluftsliv i Statskog.

Det er ikke luksus akkurat, men fire vegger og tak over noen få kvadratmeter. I De fleste ble tidligere brukt som ly for tømmerhoggere og tømmerfløtere. Andre ble bygd som jakt- og fiskebuer eller er satt opp i senere år som lokale turmål og rastebuer.

– Alle er hjertelig velkommen til å raste eller sove over uten at det koster noe. Det er ikke et sted for å slå seg ned for et lengre opphold, men for en hvil eller for en overnatting eller to, sier Aal.

– En del har etter hvert oppdaget de åpne husværene våre. Håndboka vår er også blitt svært godt mottatt av turinteresserte. Men vi ser gjerne at koiene brukes mer og av flere, sier Torkel Skoglund, fagansvarlig for friluftsliv i Sør-Norge.

I enkelte områder ligger koiene så tett at de fint kan brukes for hytte-til-hytte-vandring.

– Mangelen på innlagt vann, strøm og internett i veggen blir litt eksotisk for stadig flere i våre dager. Har du i tillegg oversikt over DNTs hytter og Statskogs utleiehytter, er mulighetene for overnatting gode, sier Skoglund.

Statskog fører tilsyn med koiene i samarbeid med andre, som Statens naturoppsyn, historielag og lokale fjellstyrer.  

– Vi er imidlertid avhengig av at de som bruker koiene gjør en innsats og forlater dem i samme stand som de selv ønsker å finne dem. Det betyr å rydde etter seg, ta med søppel, og legge igjen litt tennved i vedkassen, slik at også neste besøkende kan trives, oppfordrer Nils Aal. (ANB)

Her kan du se hvor koiene ligger