Kjetil Tveit Hasselberg (51) ble kjent i Kjetil & Kjartan Show, som gikk på TV 2 fra 2003 til 2007. Han har vært en stund utenfor humorrampelyset, men er tilbake igjen i en podkastserie i Nettavisen.

Her kan du høre hans podkaster som ordfører Bratz, med skråblikk på politikken!

Lørdag la komikeren ut en noe spesiell status på Facebook:

«Jeg er medlem av Venstre, jeg er valgt inn i kommunestyret for Ap, og i morgen kommer jeg til å stemme MDG. Finnes det behandling for slikt?».

– Ditt politiske ståsted er i stadig forandring?

– Det er konstant evolusjon. Det er brukt millioner av år på å få Homo sapiens dit vi i dag. Vi må fortsette å utvikle oss, og det vil jeg bidra til. Jeg går fra parti til parti og utvikler Homo sapiens videre.

 

Komikeren understreker at han tuller litt. Men det er ikke tull at Miljøpartiet De Grønne skal få hans stemme i stortingsvalget.

– Det er stusslig å si det, men Venstre er for wishy woshy. Det blir for uklart, sier Kjetil Tveit Hasselberg, som har vært en trofast Venstre-velger.

– Det verste er at med utviklingen vi har når det gjelder globalt klima, er selv ikke MDG radikale nok. Folk sier hele tiden i politikken at «man må ikke bli hysterisk, og man kan ikke gjøre at ting blir for slitsomt». Men miljøutviklingen tar ikke hensyn til hva vi mennesker synes er slitsomt. Det nytter ikke å si at «skal vi bare slutte å kjøre bil, da?», sier komikeren med morostemme, og fortsetter sitt resonnement:

– Det spiller ikke noen rolle hva du synes er vanskelig. Det spiller ingen rolle lenger med utsiktene den globale situasjonen har. Om det er vanskelig for folk, det driter faktisk moder jord og miljøutviklingen i.

 

– Så du mener at selv MDG er litt veike i miljøpolitikken?

– Ikke veike, men for å sette det i perspektiv: Om de fikk 100 prosent i morgen, og du innførte MDGs politikk, så vil fortsatt underliggende mekanismer gjøre at den globale temperaturen stiger. Om du så ikke tenner en fyrstikk på jorda, så stiger høyst sannsynlig temperaturen utover togradersmålet uansett. Det bekymrer meg. Alle andre saker blir veldig små i denne sammenheng.

Kjetil Tveit Hasselberg er opprinnelig Venstre-mann. Partiet han nærmest har fått inn med morsmelka. Men partiet får ikke hans stemme i morgen.

– Faren min var i Venstre, og jeg har stemt Venstre i 20 år. Men Venstre ... alle partier står for noe, bortsett fra Venstre. KrF står i hvert fall opp for kristne greier, Senterpartiet står opp for bøndene, og ditt og datt. Men det å ta stilling koster, og det er slitsomt for Venstre. Det ligger egentlig ikke for meg heller, jeg liker egentlig å være venn med alle. og Venstre liker å være venn med alle, og de vil at alle skal være venn med dem.

– Høyhastighetstog til Bjørkelangen synes mer og mer realistisk 

Særlig debatten rundt plastposeavgiften, som regjeringen droppet etter kraftige protester, har gjort Hasselberg frustrert.

– Det var en stor politiske sak – om vi skulle ha avgift på plastposer. Nå er dyr og fisker så utstoppet av plast, du ser bilder som går på nettet. Men da var det om å gjøre for Venstre å pile av gårde og gjemme seg. De hadde plutselig ikke engang kommet på ideen om at vi skulle betale for de plastpostene. MDG har en del upopulære forslag, men de pisser i hvert fall ikke i buksa.

– For det gjør Venstre, synes du?

– Når de ikke kan stå opp for en avgift på plastposer som fyller halve buken på hvalene våre og forsøpler havet i enorme dimensjoner – man skal ikke bare gå bort fra saken, men man skal ikke engang ha funnet på den. Det blir for slapt.

– Men ditt medlemskap i Venstre har du ikke gjort noe med?

– Det er forskjell på kommunevalg og regjeringsvalg, for å si det sånn. Det er egentlig ikke noen kjempestor avstand mellom Venstre, Arbeiderpartiet og MDG. Vi snakker ikke om et hopp fra for eksempel ytterste venstre til ytterste høyre.

– Er du skuffa over Venstre?

– Ja. Og både Venstre og Arbeiderpartiet er nok skuffa over meg også. Da kan vi stå i skuffelsen sammen. Det er lettere å bære en sorg sammen.

– Har du vært aktiv i valgkampen?

– Nei, jeg vet jo ikke hvem jeg skal være aktiv for. Når jeg går forbi en stand for Venstre, Arbeiderpartiet eller MDG virker de litt på halvdistanse – om de skal tørre å gå bort til meg. Hvis du har tre koner, så kan de bli litt usikre på deg, selv om du mener det vel.

 

– Trives du som lærer på Aursmoen?

– Helt fantastisk. Jeg er tilbake i manesjen som lærer og sirkushest. Jeg har nettopp vært i Kristiansund, og jeg har vært land og strand rundt. Jeg får perspektiver som viser at det er mye god jobbing med det psykososiale på Aursmoen. Det er god, unnskyld uttrykket, disiplin der.

– Jeg underviser i samfunnsfag, og det vanker litt ekstra god karakter hvis elevene i skolevalget stemte det jeg skal stemme. Jeg måtte bare finne ut hva jeg skulle stemme først, sier komikeren humoristisk.

 

– Fikk du bestemt deg før de gikk til urnene i skolevalget, da?

– Nei.

Men nå har i hvert fall Kjetil Tveit Hasselberg endelig funnet ut at Miljøpartiet De Grønne skal få hans stemme. Den er allerede avgitt på Sørumsand.