Er du rammet av meslinger? Dette gjør du

Artikkelen er over 1 år gammel

Usikker på hva du skal gjøre ved mistanke om meslinger? Les dette.

DEL

(Romerikes Blad) Torsdag kunne Folkehelseinstituttet (FHI) melde om sterk mistanke om at en innbygger i Nes kan ha vært utsatt for meslinger.

Vedkommende skal ha reist med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen – med et tog med avgang fra Haga klokken 06.10 med ankomst Oslo S klokken 06.56 – og var trolig smittsom under reisen, opplyser FHI.

Vaksinasjonsgraden er høy blant voksne i Norge, men hvor kan du egentlig vaksinere deg mot den smittsomme sykdommen? Og hvem skal du kontakte for å få svar på vaksinasjonsråd? RB gir deg her oversikten over hva du skal gjøre i de forskjellige kommunene på Romerike.

Oppholdt du deg på toget og vet at du ikke er vaksinert bør du ta kontakt med legevakta på 116 117 snarest.

Aurskog-Høland

Kontakt legevakta på Bjørkelangen Helsehus – telefon 63 86 22 44. Legevakta vil bistå med vaksinasjon.

Eidsvoll

– Har du mistanke om at du er smittet, kontaktes primært fastlegen, men helsestasjonen kan også kontaktes for de under 20 år, sier kommuneoverlege i Eidsvoll, Carl Magnus Jensen.

Fet

Var du på toget, ta kontakt med legevakta på telefon 116 117. Ønsker du generelt å vaksinere deg, ta kontakt med fastlegen.

Gjerdrum

Man kan komme innom hos helsestasjonen, eller ta kontakt på telefon 66 10 63 10 hvis man har spørsmål. Kommunen vaksinerer, men det er timebestilling.

Lørenskog

Oppsøk legevakta i Lillestrøm. De vil bistå med vaksinasjon. Ved behov for vaksine utover dette, eller ved spørsmål om meslinger kan fastlege eller Vaksinekontoret i Lørenskog kontaktes i åpningstiden. Telefon til Vaksinekontoret 67 20 17 02.

Nes

Familiens Hus vil være tilgjengelig for vaksinering på dagtid, ta kontakt på telefon 66 10 45 00. Etter kl. 16.00 er Nes legevakt tilgjengelig for vaksinering, timebestilling på telefon 116 117.

Rælingen

For innbyggere i Rælingen kommune kan de kontakte kommuneoverlege på telefon 936 06 156 eller Nedre Romerike Legevakt på telefon 116 117. Man kan også oppsøke legevakta i Lillestrøm som vil bistå med vaksinasjon.

Skedsmo

Oppsøk legevakta i Lillestrøm. De vil bistå med vaksinasjon.

Sørum

Var du på toget ta kontakt med legevakta på telefon 116 117. Ønsker du generelt å vaksinere deg, ta kontakt med fastlegen.

Ullensaker

– Vi planlegger å gå ut med et tilbud om vaksinasjon, men må vi må få bestemt hvor og når vi kan få gitt ilbudet først. Mer informasjon vil komme på kommunes Facebook-sider, sier kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad.

Vi har ennå ikke lykkes å få kontakt med Hurdal , Enebakk og Nannestad, men flere av kommuneoverlegene RB har snakket med anbefaler å ta kontakt med fastlegen for å få svar på spørsmål. Mer info er også tilgjengelig på FHIs nettsider.

Dette er meslinger

  • Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli)
  • Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte
  • Gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber
  • På verdensbasis er meslinger den vanligste dødsårsaken blant barnesykdommer som kan forebygges med vaksinasjon
  • 98 land rapporterte om flere tilfeller av meslinger i 2018 sammenlignet med 2017
  • Filippinene, Ukraina og Brasil opplevde størst økning av meslingtilfeller
  • Dårlig helseinfrastruktur, sivile konflikter, lav samfunnsbevissthet og frykt for vaksiner er blant årsakene som har ført til utbruddene verden over
  • (Kilde: Folkehelseinstituttet, UNICEF, Røde Kors og Verdens helseorganisasjon)

Artikkeltags