La ned kjøkkenet til fordel for sykehjemsmat fra Bergen – nå har de måttet ansette kokk for å «piffe opp» maten

– PENGENE SOM STYRER: – Ville vi valgt det billigste alternativet for våre foreldre og besteforeldre? sier Ingvill Hangaard Karlsen, tillitsvalgt på Gjerdrum bo- og behandlingssenter.

– PENGENE SOM STYRER: – Ville vi valgt det billigste alternativet for våre foreldre og besteforeldre? sier Ingvill Hangaard Karlsen, tillitsvalgt på Gjerdrum bo- og behandlingssenter. Foto:

Sykehjemmet har fått middagen levert fra Bergen siden 2016. – Det blir som å spise Fjordland hver dag. Maten ser lite innbydende ut, sier tillitsvalgt Ingvill Hangaard Karlsen.

DEL

(Romerikes Blad) I forrige uke begynte Sørum sykehjem å få middagene levert fra Matvarehuset AS i Bergen. På sykehjemmet i Gjerdrum har de hatt den samme ordningen siden 2016.

– Det er nok pengene som styrer. Man sier ofte ja takk til det som er billigst. Det synes jeg ikke er greit. Dette gjelder eldre mennesker som har sin siste tid på institusjon. Ville vi valgt det billigste alternativet for våre egne foreldre eller besteforeldre? sier Ingvill Hangaard Karlsen.

Hun er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet og jobber som hjelpepleier på Gjerdrum bo- og behandlingssenter.

Bakgrunn: Kjøkkenet legges ned, nå skal de eldre få tilkjørt middag fra Bergen

Maten kommer i poser som de ansatte varmer opp.

– Det blir som å spise Fjordland hver dag. Maten ser ofte også lite innbydende ut, sier Hangaard Karlsen, og viser til et eksempel:

– Vi hadde en fiskegryte som hadde skilt seg etter oppvarming og det var klumper i gryta. Ikke delikat.

Ansatte kokk

Sykehjemmet har nå tatt grep for å forbedre måltidene.

– Ikke alle beboerne har vært fornøyde med middagene. De har noen ganger vært misfornøyde med vestlandsmat og ønsket seg retter de er vant til. Vi trengte kompetansen og derfor ansatte vi nylig en kokk som skal løfte alle måltidene, sier avdelingsleder på sykehjemmet, Hege Fagerheim.

Kokken, Knut Solberg, har lang fartstid i restaurant- og hotellbransjen. Han begynte i jobben for to uker siden. I tillegg til å lage frokost og lunsj skal han sørge for at middagen blir tilberedt riktig.

– At maten ikke har sett så delikat ut kan skyldes at den ikke har blitt varmet opp på riktig måte. Knut skal sørge for det, sier Fagerheim.

I tillegg skal kokken være et bindeledd mellom sykehjemmet og leverandøren, slik at maten kan skreddersys bedre for beboerne.

– Tilbudet forringet

Tillitsvalgt Hangaard Karlsen peker på at det er vanskeligere å tilpasse maten til den enkelte beboers behov når maten leveres et par ganger i uka. For de eldre kan ernæringsbehovet variere fra dag til dag.

– Ernæringstilbudet er forringet. For å tilpasse den enkelte beboers ernæringsbehov blir det mer å gjøre for oss ansatte. Vi prøver så godt vi kan, så folk skal få riktig ernæring og få mat de har lyst på, sier hun.

Kokk Knut Solberg er enig i at det er litt mer komplisert å tilpasse til den enkeltes behov.

– Alle får i utgangspunktet samme rett til middag, men vi kan tilpasse hvis noen har allergier eller lignende. Vi har andre måltider i backup, så vi kan ta hensyn til den enkeltes ønsker, sier han, og legger til:

– Vi forholder oss til den ordningen kommunen har lagt opp til og gjør det beste ut av det.

Savner kjøkkenet
– BEDRE FØR: Tillitsvalgt Ingvill Hangaard Karlsen.

– BEDRE FØR: Tillitsvalgt Ingvill Hangaard Karlsen. Foto:

I forbindelse med byggingen av den nye delen i 2016 ble kjøkkenet på sykehjemmet revet.

– Vi hadde et flott kjøkken som ble lagt ned. Det var bedre før, når vi hadde vårt eget kjøkken, men det er dessverre kroner og øre som teller, sier Hangaard Karlsen.

Hun forteller at oppvarmingen av maten er tidkrevende.

– Vi bruker hvertfall en time på middagen. Maten varmes opp med damp og vi må fylle på vann kontinuerlig. Det var faktisk lettere før, da vi lagde middagen på kjøkkenet, sier Hangaard Karlsen.

Ansettelsen av kokken skal nå sørge for at pleierne skal ha mindre arbeid med middagen.

Les også: Sykehjemmet la ned kjøkkenet for å få maten fra Bergen: – Mot all sunn fornuft

For dyrt å drive storkjøkken

Frits Arne Eriksen, rådmann i Gjerdrum, forteller at hovedgrunnen til vedtaket om å få middagene kjørt fra Bergen var økonomi.

– Vi hadde, og har, et lite sykehjem med forholdsvis få plasser og å drive et storkjøkken ble en dyr sak. Dessuten var det slik at en stor del av maten på vårt kjøkken ikke var laget fra bunnen av. Derfor foreslo administrasjonen å gå ut på markedet, sier han.

Ifølge Eriksen var kvalitet og pris viktige kriterier for valget av leverandør.

Han forteller at de hadde to runder med konkurranse og at samme leverandør vant begge gangene.

– Vi hadde en detaljert vurdering av tilbudene, der vi i siste konkurranse blant annet ble tilsendt vareprøver for blindtesting, sier Eriksen.

– Skal ha mulighet til å velge

– Når maten skiller seg skyldes det som regel produksjonsfeil. Gjerdrum har ikke meldt inn noen avvik til oss det siste havåret, sier Freddy Furenes, salgs- og markedssjef hos Matvarehuset AS, om fiskegryta som hadde skilt seg.

Han forteller at de eldre skal ha valgalternativer.

– Vi har en basismeny og i tillegg en ønskekostmeny med retter som de fleste liker. De skal ha mulighet til å velge noe annet til middag, men vi har sett at det varierer fra sted til sted hvor mye de benytter seg av ønskekostmenyen, sier Furenes.

Artikkeltags