Oslo Lufthavn samler verden – har ansatte fra 95 land: – Vi hadde ikke klart oss uten

TRE AV 95: Thomas Galasso (t.v.), Araya Petnon og Kenneth Lenga fra Italia, Thailand og Kamerun er bare tre av veldig mange med tenlandsk bakgrunn på Oslo Lufthavn. De stortrives i det internasjonale miljøet.

TRE AV 95: Thomas Galasso (t.v.), Araya Petnon og Kenneth Lenga fra Italia, Thailand og Kamerun er bare tre av veldig mange med tenlandsk bakgrunn på Oslo Lufthavn. De stortrives i det internasjonale miljøet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Du skal lete lenge etter en så internasjonale arbeidsplass som Oslo Lufthavn!

DEL

(Romerikes Blad) – Vi stortrives på flyplassen og i det internasjonale miljøet her!

Det er den samstemte dommen fra Araya Petnon, Kenneth Lenga og Thomas Galasso fra henholdsvis Thailand, Kamerun og Italia. De tre utgjør bare en bitte liten del av mangfoldet i nasjonaliteter på landets hovedflyplass.

Det er til sammen 95 land representert blant de ansatte ved Oslo Lufthavn.

– Hadde ikke klart oss uten

– Vi hadde ikke klart oss uten arbeidskraften fra utlandet, slår HR–sjef i serveringsselskapet SSP, Karoline Boug, fast.

– Vi har 35 forskjellige nasjonaliteter blant våre cirka tusen ansatte her på flyplassen.

– Utfordrende?

– Ikke i det hele tatt. Å være en flerkulturell arbeidsplass er utelukkende en berikelse. Skulle vi se antydninger til utfordringer blir det håndtert ved å avklare forventninger på et tidlig tidspunkt.

Disse landene er representert blant de ansatte på Oslo Lufthavn: Afghanistan, Albania, Algerie, Armania, Australia, Bangladesh, Belgia, Bosnia-Hercegovina, Brasil, Bulgaria, Burma (Offisielt: Myanmar), Canada, Chile, Colombia, Croatia, Cuba, Danmark, De forente arabiske emirater, Egypt, England, Eritrea, Estland, Etiopia, Filippinene, Finland, Frankrike, Ghana, Guatemala, Hellas, Hviterussland, India, Indonesia, Irak, Iran, Irland, Island, Israel, Italia, Japan, Kamerun, Kasakhstan, Kenya, Kina, Korea, Kosovo, Kroatia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Makedonia, Malaysia, Mauritius, Mexico, Moldova, Mongolia, Montenegro, Myanmar, Namibia, Nederland, New Zealand, Nigeria, Norge, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Romania, Russland, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore, Slovakia, Slovenia, Somalia, Spania, Sri Lanka, Storbritannia, Sudan, Sveits, Sverige, Sør-Afrika, Sør-Korea, Taiwan, Tanzania, Thailand, Tjetjenia, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ukraina, Ungarn, United States of America, Venezuela, Vietnam, Østerrike.

Kilde: Avinor

Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at det i fjor var en økning igjen i antall ikke–nordiske arbeidssøkere som kommer til Norge, etter at antallet gikk ned fra 2015 til 2016.

Totalt ble det registrert 31.041 nye arbeidstakere fra ikke–nordiske land i fjor, mot 30.572 i 2016. Året før der igjen var antallet 34.311.

BERIKELSE: HR-sjef i SSP, Karoline Boug, opplever bare fordeler med mange forslkjellige nasjonaliteter blant sine ansatte.

BERIKELSE: HR-sjef i SSP, Karoline Boug, opplever bare fordeler med mange forslkjellige nasjonaliteter blant sine ansatte. Foto:

Statistikken for i fjor viser at det var nedgang i pågangen fra EØS-landene, mens den det ble registrert en økning i arbeidstillatelser gitt til arbeidssøkere fra land utenfor EØS–området.

SSP er en av de største arbeidsgiverne i terminalbygget på flyplassen. Boug forteller at hver femte ansatte hos dem kommer fra utlandet.

– Vi er veldig glade for å ha ansatte fra mange forskjellige land. Det gir et arbeidsmiljø hvor initiativ, ideer og kommunikasjonen blomstrer, sier hun.

– Gammeldags

Trioen RB treffer er klar over at 95 forskjellige nasjonaliteter på en arbeidsplass ikke er vanlig, men det er ikke noe de tenker over.

– Vi er i 2018; Det er litt gammeldags å snakke om at det er så spesielt med flerkulturelle arbeidsplasser, synes Petnon.

STORTRIVES: Araya Petnon stortrives i jobben i SAS–loungen på Gardermoen.

STORTRIVES: Araya Petnon stortrives i jobben i SAS–loungen på Gardermoen. Foto:

Hun kom til Norge for åtte år siden og har jobbet som servicemedarbeider for SSP på Oslo siden 2014.

– At de jeg jobber med til daglig kommer fra mange forskjellige land tenker jeg ikke på i det hele tatt, sier hun.

Også Lenga stortrives på Oslo Lufthavn og med kolleger fra mange land. Han kom til Norge for 17 år siden for å studere og har en mastergrad i agroøkologi. Han er avdelingsleder i produksjonsavdelingen til SSP.

DRØMMEJOBB: Kenneth Lenga kunne ikke tenke seg å jobbe noe annet sted enn som driftsleder i matproduksjonen på flyplassen.

DRØMMEJOBB: Kenneth Lenga kunne ikke tenke seg å jobbe noe annet sted enn som driftsleder i matproduksjonen på flyplassen. Foto:

– Og jeg har vel rundt 15 nasjonaliteter representert blant de 85 ansatte jeg har ansvar for. Det er ingen spesielle utfordringer knyttet til det, sier han, og mener han ikke kunne hatt en bedre jobb.

– Miljøet er veldig bra, og jeg får jobbe mye med matsikkerhet. Utdannelsen min kommer absolutt til nytte her, sier han.

Galasso kom til Oslo Lufthavn fra Italia for halvannet år siden, og jobber for dutyfree–operatør Travel Retail Norway

BRA MILJØ: Thomas Galasso mener fellesskapet blant de ansatte på flyplassen er veldig godt.

BRA MILJØ: Thomas Galasso mener fellesskapet blant de ansatte på flyplassen er veldig godt. Foto:

– Jeg har aldri opplevd å måtte ta hensyn til kolleger på grunn av kultur- eller språkforskjeller. Man blir vant til det, og det føles naturlig for alle at det er sånn, sier han.

– Fellesskapsfølelsen her er veldig bra, selv om vi jobber for forskjellige selskap. Alle som jobber her er kolleger, legger han til.

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen: – Tenk hvor kjedelig det hadde vært uten de nye impulsene innvandringen gir oss

Professor ved Universitet i Oslo og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen mener vi skal være veldig glade for det store innslaget av utenlandsk arbeidskraft på mange norske arbeidsplasser.

– Det er en berikelse for oss. Tenk hvor kjedelig vi hadde hatt det uten de nye impulsene dette gir oss på områder som kultur og mat. Vi får rett og slett veldig mye igjen for arbeidsinnvandringen, sier han.

Samtidig advarer han mot å ta for lett på de mulige utfordringene. Selv om globaliseringen blir mer og mer naturlig for oss, mener Hylland Eriksen det er naivt å tenke at det vil være problemfritt helt av seg selv.

– Vaner, språk, religion, mat, julebord og sommerfester; Det er mange kimer til ulikheter hvor man må være forberedt på å ta hensyn. Det ansvaret må tas både hos dem som kommer hit og hos oss som er her, men aller mest hos oss siden det i de fleste tilfeller er vi som bestemmer, påpeker han.

– Det arbeidsinnvandrerne må ta hovedansvar for er å lære seg språket. Det er der nøkkelen til integrasjon ligger.

– Var det større utfordringer knyttet til arbeidsinnvandringen for en generasjon siden?

– Det var det nok. Vi blir stadig mer tolerante, og det er veldig bra.

Arbeidsinnvandring

     
 

2017

2016

2015

EØS–borgere som kom til Norge for å arbeide:

22 995

23 496

26 593

Arbeidstillatelser gitt til arbeidstakere fra utenfor EØS–området

8 046

7 076

7 718

I alt

31 041

30 572

34 311

Tallene omfatter ikke arbeidssøkere fra andre nordiske land da de ikke trenger å søke om tillatelse for å jobbe i Norge.

Blant EØS-landene var det fra Polen, Litauen, Romania og Spania det kom flest arbeidstakere.

Kilde: Utlendingsdirektoratet

Artikkeltags