– Slipp barna løs i naturen

Mange norske barn ønsker å være mer ute i naturen.

Mange norske barn ønsker å være mer ute i naturen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Foreldrene får skylden for at norske barn er for mye inne.

DEL

Halvparten av norske barn og ungdommer ønsker å være mer ute i naturen enn de er.

Det viser en undersøkelse utført av Ipsos for Norsk Friluftsliv.

– Disse tallene viser at barn er opptatt av mye mer enn mobilsurfing og sosiale medier. Naturopplevelser er faktisk tiltrekkende for både store og små. Det sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Han mener at sutring over mangel på internett-dekning går raskt over før barn finner andre ting å aktivisere seg med.

– Barn har behov for å leke, oppleve ting og få foreldrenes hele oppmerksomhet, sier Heimdal, som synes det er gledelig at 46 prosent av de spurte ønsker å være oftere ute i naturen.

Undersøkelsen viser at det er godt selskap som vil få barna oftere ut i naturen. Seks av ti svarer at de ville dratt ut oftere om vennene var med, og fem av ti svarer at de ville vært mer ute i naturen hvis de fikk selskap av foreldre og familie.

– Vi ser også at barn faktisk ikke har noe imot litt masing om å bli med på tur. Altfor mange foreldre gir seg for fort når de skal få med barna ut, påpeker Lasse Heimdal.

Saken fortsetter under bildet.

Trondheim  20170620.
Jente på rulleskøyter. Bruker hjelm og knebeskyttere.
Modellklarert til redaksjonell bruk.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Trondheim 20170620. Jente på rulleskøyter. Bruker hjelm og knebeskyttere. Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Han tror det kommer av at de voksne selv kvier seg hvis det er litt grått eller regn i luften.

– Natur gir barn utfordringer og opplevelser de ikke får i hverdagen ellers. Det barna husker i voksen alder er ikke avstanden, men opplevelsen, og at de fikk gode opplevelser med sine foreldre, sier Lasse Heimdal.

Han mener foreldrene må ta mer ansvar for å få barna med ut i naturen, og at det ofte er de som er ansvarlige for at barna blir sittende inne i hverdagen.

– Barn vil ut og være i aktivitet, men tiden deres er i stor grad styrt av de voksne. Det er derfor viktig at de voksne gir barna muligheten til å være aktive ute, understreker Lasse Heimdal. (ANB)

Artikkeltags