(Romerikes Blad)

– Lokalradioene er viktig for lokaldemokratiet, og det er mye bedre at de får vilkår til å stå på egne bein enn at skattebetalerne skal ta regningen for en overgang til dab, sier Geir Hågen Karlsen i Oslo Frp til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mot ja på landsmøtet

Forslaget fra fylkeslaget er anbefalt av partiets landsstyre og blir etter alle solemerker å dømme vedtatt på Frps landsmøte kommende helg.

– Lokaldemokratiet er avhengig av at det finnes kanaler for å ta opp og diskutere saker som angår nærmiljøet. Lokalradioene drives dessuten i de fleste tilfeller mer eller mindre på frivillig basis og med små økonomiske ressurser. Derfor er det en risiko for at mange ikke vil klare å håndtere den økonomiske byrden med en tvangsovergang til dab, understreker Karlsen.
 

Sender på FM-nettet

FM-slukkingen for rikskanalene ble avsluttet i midten av desember i fjor. Det betyr at hele Norge nå er over på dab. Landets nærradioer fortsetter imidlertid å sende på FM-nettet.

Lokalradioene er viktige for lokaldemokratiet.

Geir Hågen Karlsen, Oslo Frp

 

Det betyr at det på mange frekvenser fortsatt er mulig å høre på radio på den «gammeldagse» måten. Det gjelder iallfall fram til konsesjonen for de 189 lokalradiostasjonene løper ut i 2021.

– Mange av frekvensene for FM-sendinger, som ifølge internasjonale avtaler ikke kan brukes til annet enn radio, er nå ledige for lokalradioene. Det koster lite og må utnyttes, sier Karlsen.

Flere lokalradioer benytter nettopp sjansen til å sende mer og lenger på FM-båndet ettersom det nå blir mye ledig kapasitet på FM. Det var nettopp den manglende kapasiteten som i sin tid var en av begrunnelsene for innføring av digitalradio.

 

Saken fortsetter under bildet. 


 

Forslag får støtte

Forslaget om å la FM-nettet leve for lokalradioene får tommel opp av mediepolitisk talsperson Morten Wold i Frp. Han har tidligere omtalt at overgangen til dab var forhastet og unødvendig.

– Hensynet til sikkerhet og beredskap er ikke godt nok ivaretatt med slukkingen av FM-nettet også for lokalradioene. Det er unødvendig og lite gjennomtenkt at folk skal miste sitt lokale radiotilbud på steder der dab-dekningen ikke er tilfredsstillende, sier Wold til ANB.

Frps fylkeslag ramser opp alle fordelene med ikke å slukke FM-nettet for lokalradiostasjonene. Det vil sikre mediemangfoldet, bidra til lokale nyhetsproduksjoner, sørge for at stasjonene kan så på egne bein økonomisk uten offentlig støtte og gi NRK og lokalavisene konkurranse.

– Mens resten av verden for lengst har innsett at dab er en utdatert teknologi, skulle Norge absolutt innføre teknologien med tvang. Det hadde vært bedre å verne FM og ventet på neste steg, sier Wold. (ANB)